Tux

Од Сподели wiki
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Такс (Tux, познат и како Пингвинот Такс/Тукс/Tux) е официјалната маскота на Linux јадрото.

Потекло

Концептот за Linux маскота бил предложен од Linus Torvalds, авторот на Линукс. Такс бил направен од Лери Евинг во 1996, по првичен предлог на Alan Cox. Првата личност која го нарекла пингвинот „Такс“ била Џемјс Хјуз, според кого тоа значи „(T)orvalds (U)ni(X)".

Tux

Тукс бил дизајниран за натпревар за Линукс лого. Збунувачки, имало три паралелни натпревари и Такс не победил на ниеден од нив. Ова е причината зошто Такс се наведува како маскота, а не лого. Слики од некои од другите предлози можат да се најдат на оваа страница. Такс бил направен од Лери Евинг користејќи GIMP (слободен софтвер за манипулирање со растерска графика) и бил издаден под следните услови

Permission to use and/or modify this image is granted provided you acknowledge me lewing@isc.tamu.edu and The GIMP if someone asks.

Такс стана икона за Линукс и FLOSS организациите, а една британска GNU/Linux корисничка група посвоила жив африкански Пингвин во бристолската зоолошка градина по повод еден роденден на Torvalds.

Употреба

Тукс е ѕвезда во многу игри, вклучувајќи го и Tux Racer, во кој корисникот го води Такс низ различни ледени ридови на неговиот стомак, пробувајќи да фати харинги и да ја достигне временската граница.

Во некои линукс дистрибуции, Такс го поздравува корисникот за време на подигање на системот, а кај повеќе-процесорските системи се прикажуваат повеќе такс-ови.

Благодарност до Такс

Во филмот Мадагаскар, пингвините кажуваат свој коментар за сцените. Кога Прајват се мачи со користењето на еден компјутер, Скипер му коментира „Ми кажа дека знаеш Линукс, Прајват!“