XMMS

Од Сподели wiki
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

X Multimedia System (XMMS) е слободен аудио плеер многу сличен со Winamp, кој работи на повеќе Unix-оидни оперативни системи.

XMMS беше напишан како X11Amp од Peter & Mikael Arm во Ноември 1997. Плеерот беше направен за да наликува на Winamp, кој првпат беше пуштен во Мај истата година. Како таков, XMMS ги поддржуваше Winamp 2 „класичните“ теми од неговото пуштање. Иако оригиналната лиценца беше направен под лиценца која не дозволуваше пристап до изворниот код, сега тој е лиценциран под ГНУ-овата Општа Јавна Лиценца (GNU GPL).

На 10 Јуни, 1999, 4Front Technologies одлучија да го спонзорираат развивањето на X11Amp и проектот беше преименуван во XMMS - при што името значи „X MultiMedia System“. Повеќето корисници на XMMS сакат уште да го нарекуваат „X11 MultiMedia System“ или „X Window MultiMedia System“; официјалната интерпретација на X-от во името значи „Cross-platform“ што преведено значи „Мулти-платформски“.