Хаклаб/Активности

Од Сподели wiki
Преработка од 10:29, 4 март 2011; направена од АрангелАнгов (разговор | придонеси) (Отстрането уредувањето на 109.104.92.13 (разговор), вратено на последната верзија на 125.46.34.27)
(разл) ← Претходна преработка | Последна преработка (разл) | Следна преработка → (разл)
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Сподели Знаење

Идејата е сите кои се заинтересирани за слободен софтвер, GNU/Linux, но и општо технологија, компјутери, хакирање (не кракирање), мрежи, сервери, електроника, слободна култура и општество, геџети, роботи итн., да може да се соберат за да споделат знаења и искуства, да дискутираат и експериментираат.

Присуството е слободно, бесплатно и пожелно. Земете си и лаптоп, компјутер, празни CD-иња ако сакате.

Секоја сабота од 12:00 до 17:00 (па и 18:00), прилично отворен термин во кој може да се прават муабети за било што.

Ruby.mk meetup

Секој четврток од 19:00 - 21:00 часот.

 • Презентации, дискусии и работилници на тема:
  • Ruby, Ruby on Rails и сродни технологии.
 • Промовирање на основни принципи и техники техники при развој на (веб) апликации:
  • Agile, Pragmatic, Lean, eXtreme Programming (XP) и Pair Programming
  • Test Driven Development (TDD) и Behavioral Driven Development (BDD)
  • Continuous Integration, Refactoring, Frequent Рeleases и слично.

СподелиКино

СподелиКино беше и активно и неактивно во последно време, меѓу другото токму и поради недостатокот на простор каде што би можеле да се одржуваа проекциите. Откако се обезедени столчиња и масти во „КИКА“, неговото одржување повторно е можно. Сепак, потребно е да се одреди одговорно лице кое ќе се грижи за основното организирање на настанот.

Старата и постојано освежувана програма за киното е на Предлог програма за СподелиКино

Z7v41e <a href="http://ihnvaxmqioko.com/">ihnvaxmqioko</a>, [url=http://wyxtojrlppmg.com/]wyxtojrlppmg[/url], [link=http://fxcurorghimg.com/]fxcurorghimg[/link], http://dsoudriewehv.com/

Роботика

Микроконтролери, хардвер, роботи и слично (ни треба водач за ова)


Курсеви

Како со XML во Firefox

Web Advertising

Web Advertising is a medium that evolves daily. There are millions of websites to advertise on and it is hard to know what is best for you. The goal of this course will be to empower you to select the right sites and services to drive traffic to your website. This course will start to cover these topics in two parts.

Part 1: Explain terms, the process and basic marketing. Then we will start to cover the free options available to you.

Part 2: Will continue with explaining the free options then focus on the low cost of entry paid options. The course will focus on standard website advertising and will not focus on mobile or out-of-home experiences. There are no required materials.

 • Adwords & Adsense
 • Facebook
 • Social Media
 • Tracking Methods
 • Email Marketing

Intro to Web Servers (Part 1) – go from basic computer to full web server in about an hour

Course will cover basic concepts in addition to practical hands-on experience.

Topics we will gloss over:

 • basic networking and the internet
 • what a web server is
 • server / client relationship
 • Running a web server from your house for fun and maybe profit.
 • Installing Apache web server a couple different ways
 • Basic configuring and customizing your web server
 • We will go over a few modifications(mods) to install on to you machine to optimize your web sites performance.
 • What’s a domain and how to get one and get it working with your web server

dynamic and static domains will be covered

 • How to serve up pages and files

Materials Needed:

A windows/OSX/ Linux laptop with VMware server/ player installed ( I can not provide this as it is against licencing ) In the class you will be provided with a pre-made virtual install of ubuntu server 8.10 It is suggested to have a basic understanding of computers and the linux operating system, regardless you’ll no doubt learn something.

HTML & CSS 101

Current Class Schedule Introduction to HTML and CSS - October 7th @ 8pm HTML Elements and Attributes - October 14th @ 8pm

Сподели Книга

Слободен софтвер веќе располага со одреден фонд на книги, кои може да ги стави на располагање. Само ќе треба да дефинираме модел - на кого и како.

Домаќинство

Дали може да има часови по домаќинство во хаклаб?! Како што имаше во школо на времето?