Разлика помеѓу преработките на „Хаклаб/Дежурства“

Од Сподели wiki
Прејди на: содржини, барај
Ред 71: Ред 71:
  
 
{| class="wikitable" border="1" cellpadding="3" cellspacing="1"
 
{| class="wikitable" border="1" cellpadding="3" cellspacing="1"
    |-
+
|-
    ! Ред бр.
+
! Ред бр.
    ! Дежурен
+
! Дежурен
    ! Датум
+
! Датум
    ! Забелешка|-
+
! Забелешка
 +
|-
 
| 1
 
| 1
 
| Андреј Т.
 
| Андреј Т.
Ред 100: Ред 101:
 
| 13 July до 19 July 2015
 
| 13 July до 19 July 2015
 
|  
 
|  
|}|-
+
|-
 
| 6
 
| 6
 
| Андреј Т.
 
| Андреј Т.
Ред 125: Ред 126:
 
| 17 August до 23 August 2015
 
| 17 August до 23 August 2015
 
|  
 
|  
|}|-
+
|-
 
| 11
 
| 11
 
| Андреј Т.
 
| Андреј Т.

Преработка од 02:34, 4 јули 2015

Општо

 • Дежурството не е опционо. Ако си долу на листата Дежурството е задолжително.
 • дежурен може да биде секој член на хаклабот;
 • дежурниот треба да го одржува редот во хаклабот;
 • дежурниот е одговорен за се што се случува во хаклабот;
 • дежурствата траат по една недела, а дежурниот мора да е присутен на сите настани таа недела;
 • доколку дежурниот не може да присуствува на некој настан, треба самиот да си најде замена;
 • лицето што ќе го заменува дежурниот, исто така мора да е член на хаклабот;
 • размената на клучеви и друга опрема се врши помеѓу тековниот и следниот дежурен без да се замараат останатите членови.

Одговорности на дежурниот

Одговорностите на Дежурниот се прости: објави-отвори-исчисти-затвори.

 • Да ги координира содржините за настаните што ќе се случуваат таа недела во Хаклабот;
 • На блогот да ги објавува најавите за настаните минимум еден ден пред настанот;
 • да се отвори навреме хаклабот (без разлика колку настани има во неделата);
 • да го исчисти (да го собере ѓубрето по масите, да се избришат масите, со метла да го смете подот, со џогер да го избрише подот);
 • да се твитне дека е отворен #хаклаб #skopjehacklab од твитер акаунтот; DEBUGING: Заменето со shell(+node.js) скрипта.
 • да се напраи кафето и чајот;
 • да се затвори хаклабот и хаклабот да се остави во првобитната состојба;
 • по настанот да ги документира работите што се случиле во хаклабот таа недела во соодветниот ден (Прва помош, Програмски јазици, Сподели знаење)
 • да ги собере сметките за станот кои ќе ги најде доставени преку пошта и за тоа да го извести Миша по имејл.
 • да им објасни на сите нови посетители што се случува во хаклабот, да ги запознае со просторот/луѓето

Права на дежурниот

 • Дежурниот има право да обезбеди непречено функционирање на редовните активности

Горните работи се задолжителни.

Договарање на IRC или на некој друг начин да се отвори Хаклабот не е дежурство. Хаклабот мора да биде отворен за јавноста во термините за јавните настани (во моментов тоа се Понеделник/Прва помош, Четврток/Програмирање, Сабота/Сподели знаење).

Останатите часови може да се договараат по слободна воља или адхок за муабетење, сурфање, гледање документарци и рандом.


Листа на дежурни

Доколку не сте во можност да бидете дежурни повеќе од 2 недели за дежурство запишете во забелешка и објавете на мејлинг листата. Доколку сакате да се додадете пишете на мејлинг листа.

Ред бр. Дежурен Забелешка
1 Андреј Т.
2 Дода
3 Дамјан
4 Глиша
5 Никола

Листа на дежурства

Ова е автоматски генерерирана листа на дежурни со две ротации, доколку не сте во можност да бидете дежурни некоја недела или ден запишете во забелешка и пишете на мејлинг листа. Доколку сте дежурен во вашиот google calendar е вметнат нов календар насловен „Хаклаб: Дежурства“ со настан за деновите кога сте дежурни. Поставете ги известувањата за да бидете навреме известени.

Ред бр. Дежурен Датум Забелешка
1 Андреј Т. 15 June до 21 June 2015
2 Дода 22 June до 28 June 2015
3 Дамјан 29 June до 5 July 2015
4 Глиша 6 July до 12 July 2015
5 Никола 13 July до 19 July 2015
6 Андреј Т. 20 July до 26 July 2015
7 Дода 27 July до 2 August 2015
8 Дамјан 3 August до 9 August 2015
9 Глиша 10 August до 16 August 2015
10 Никола 17 August до 23 August 2015
11 Андреј Т. 24 August до 30 August 2015
12 Дода 31 August до 6 September 2015
13 Дамјан 7 September до 13 September 2015
14 Глиша 14 September до 20 September 2015
15 Никола 21 September до 27 September 2015