Разлика помеѓу преработките на „Хаклаб/Дежурства“

Од Сподели wiki
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
(Нова страница: ==== Општо ==== * дежурен може да биде секој член на хаклабот * дежурниот треба да го одржува редот ...)
 
 
(Не се прикажани 179 меѓувремени преработки од 24 корисници)
Ред 1: Ред 1:
==== Општо ====
==== Општо ====
* дежурен може да биде секој член на хаклабот
* Дежурството не е опционо. Ако си долу на листата Дежурството е задолжително.
* дежурниот треба да го одржува редот во хаклабот
* дежурствата траат по една недела, а дежурниот мора да е присутен на сите настани таа недела
* доколку дежурниот не може да присуствува на некој настан, треба да си најде замена
* лицето што ќе го заменува дежурниот, исто така мора да е член на хаклабот
* размената на клучеви и друга опрема се врши помеѓу тековниот и следниот дежурен без да се замараат останатите членови


* дежурен може да биде секој член на хаклабот;
* дежурниот треба да го одржува редот во хаклабот;
* дежурниот е одговорен за се што се случува во хаклабот;
* дежурствата траат по една недела, а дежурниот мора да е присутен на сите настани таа недела;
* доколку дежурниот не може да присуствува на некој настан, треба самиот да си најде замена;
* лицето што ќе го заменува дежурниот, исто така мора да е член на хаклабот;
* размената на клучеви и друга опрема се врши помеѓу тековниот и следниот дежурен без да се замараат останатите членови.


==== Одговорности на дежурниот ====
==== Одговорности на дежурниот ====
* да се отвори навреме хаклабот (без разлика колку настани има во неделата)
Одговорностите на Дежурниот се прости: објави-отвори-исчисти-затвори.
* да се донесе проектор
* да се затвори хаклабот
* да се собере проектор и да се предаде на следниот дежурен
* хаклабот да се остави во првобитната состојба


* Да ги координира содржините за настаните што ќе се случуваат таа недела во Хаклабот;
* На [http://blog.spodeli.org блогот] да ги објавува најавите за настаните минимум еден ден пред настанот;
* да се отвори навреме хаклабот (без разлика колку настани има во неделата);
* да го исчисти (да го собере ѓубрето по масите, да се избришат масите, со метла да го смете подот, со џогер да го избрише подот);
* да се твитне дека е отворен #хаклаб #skopjehacklab од [https://twitter.com/2cmk твитер] акаунтот; <del> DEBUGING: Заменето со [http://prisutni.spodeli.org shell(+node.js)] скрипта</del>.
* да се напраи кафето и чајот;
* да се затвори хаклабот и хаклабот да се остави во првобитната состојба;
* по настанот да ги документира работите што се случиле во хаклабот таа недела во соодветниот ден ([[Хаклаб/Проекти/GNULinux-прва-помош|Прва помош]], [[Хаклаб/Проекти/Програмски јазици|Програмски јазици]], [[Хаклаб/Проекти/Сподели знаење| Сподели знаење]])
* да ги собере сметките за станот кои ќе ги најде доставени преку пошта и за тоа да го извести Миша по имејл.
* да им објасни на сите нови посетители што се случува во хаклабот, да ги запознае со просторот/луѓето


==== Листа на членови пријавени за дежурства ====
==== Права на дежурниот ====
# Дамјан Георгиевски
# Јован Костовски (Чомбе)
# Владан Поповиќ
# Александар Лазаров
# Арангел Ангов
# Георги Станојевски
# Сашо Андријески


* Дежурниот има  право да обезбеди непречено функционирање на редовните активности


==== Распоред на дежурства ====
Горните работи се задолжителни.
 
Договарање на IRC или на некој друг начин да се отвори Хаклабот не е дежурство. Хаклабот '''мора''' да биде отворен за јавноста во термините за јавните настани (во моментов тоа се Понеделник/Прва помош, Четврток/Програмирање, Сабота/Сподели знаење).
 
Останатите часови може да се договараат по слободна воља или адхок за муабетење, сурфање, гледање документарци и рандом.
 
 
==== Листа на дежурни ====
 
Доколку не сте во можност да бидете дежурни повеќе од 2 недели за дежурство запишете во забелешка и објавете на мејлинг листата. Доколку сакате да се додадете пишете на мејлинг листа.


{| class="wikitable" border="1" cellpadding="3" cellspacing="1"
{| class="wikitable" border="1" cellpadding="3" cellspacing="1"
Ред 32: Ред 43:
! Ред бр.
! Ред бр.
! Дежурен
! Дежурен
! Недела [бр. на недела / година]
! Датум [од - до]
! Забелешка
! Забелешка
|-  
|-
| 1
| 1
| Дежурен 1
| Андреј Т.
| 5/2011
|  
| 31.01.2011 - 06.02.2011
| забелешка 1
|-
|-
| 2
| 2
| Дежурен 2
| Дода
| 6/2011
|  
| 07.02.2011 - 13.02.2011
| забелешка 2
|-
|-
| 3
| 3
| Дежурен 3
| Дамјан
| 7/2011
|
| 14.02.2011 - 21.02.2011
|-
| забелешка 3
| 4
| Глиша
|
|-
| 5
| Никола
|
|}
 
==== Листа на дежурства ====
 
Ова е автоматски генерерирана листа на дежурни со две ротации, доколку не сте во можност да бидете дежурни некоја недела или ден запишете во забелешка и пишете на мејлинг листа. Доколку сте дежурен во вашиот google calendar е вметнат нов календар насловен „Хаклаб: Дежурства“ со настан за деновите кога сте дежурни. Поставете ги известувањата за да бидете навреме известени.
 
{| class="wikitable" border="1" cellpadding="3" cellspacing="1"
|-
! Ред бр.
! Дежурен
! Датум
! Забелешка
|-
| 1
| Андреј Т.
| 15 јун - 21 јун 2015
|
|-
| 2
| Дода
| 22 јун - 28 јун 2015
|
|-
| 3
| Дамјан
| 29 јун - 5 јул 2015
|
|-
| 4
| Глиша
| 6 јул - 12 јул 2015
|
|-
| 5
| Никола
| 13 јул - 19 јул 2015
|
|-
| 6
| Андреј Т.
| 20 јул - 26 јул 2015
|
|-
| 7
| Дода
| 27 јул - 2 авг 2015
|
|-
| 8
| Дамјан
| 3 авг - 9 авг 2015
|
|-
| 9
| Глиша
| 10 авг - 16 авг 2015
|
|-
| 10
| Никола
| 17 авг - 23 авг 2015
|
|-
| 11
| Андреј Т.
| 24 авг - 30 авг 2015
|
|-
| 12
| Дода
| 31 авг - 6 сеп 2015
|
|-
| 13
| Дамјан
| 7 сеп - 13 сеп 2015
|
|-
| 14
| Глиша
| 14 сеп - 20 сеп 2015
|
|-
|-
|-|}
| 15
| Никола
| 21 сеп - 27 сеп 2015
|
|}

Последна преработка од 00:09, 6 јули 2015

Општо

 • Дежурството не е опционо. Ако си долу на листата Дежурството е задолжително.
 • дежурен може да биде секој член на хаклабот;
 • дежурниот треба да го одржува редот во хаклабот;
 • дежурниот е одговорен за се што се случува во хаклабот;
 • дежурствата траат по една недела, а дежурниот мора да е присутен на сите настани таа недела;
 • доколку дежурниот не може да присуствува на некој настан, треба самиот да си најде замена;
 • лицето што ќе го заменува дежурниот, исто така мора да е член на хаклабот;
 • размената на клучеви и друга опрема се врши помеѓу тековниот и следниот дежурен без да се замараат останатите членови.

Одговорности на дежурниот

Одговорностите на Дежурниот се прости: објави-отвори-исчисти-затвори.

 • Да ги координира содржините за настаните што ќе се случуваат таа недела во Хаклабот;
 • На блогот да ги објавува најавите за настаните минимум еден ден пред настанот;
 • да се отвори навреме хаклабот (без разлика колку настани има во неделата);
 • да го исчисти (да го собере ѓубрето по масите, да се избришат масите, со метла да го смете подот, со џогер да го избрише подот);
 • да се твитне дека е отворен #хаклаб #skopjehacklab од твитер акаунтот; DEBUGING: Заменето со shell(+node.js) скрипта.
 • да се напраи кафето и чајот;
 • да се затвори хаклабот и хаклабот да се остави во првобитната состојба;
 • по настанот да ги документира работите што се случиле во хаклабот таа недела во соодветниот ден (Прва помош, Програмски јазици, Сподели знаење)
 • да ги собере сметките за станот кои ќе ги најде доставени преку пошта и за тоа да го извести Миша по имејл.
 • да им објасни на сите нови посетители што се случува во хаклабот, да ги запознае со просторот/луѓето

Права на дежурниот

 • Дежурниот има право да обезбеди непречено функционирање на редовните активности

Горните работи се задолжителни.

Договарање на IRC или на некој друг начин да се отвори Хаклабот не е дежурство. Хаклабот мора да биде отворен за јавноста во термините за јавните настани (во моментов тоа се Понеделник/Прва помош, Четврток/Програмирање, Сабота/Сподели знаење).

Останатите часови може да се договараат по слободна воља или адхок за муабетење, сурфање, гледање документарци и рандом.


Листа на дежурни

Доколку не сте во можност да бидете дежурни повеќе од 2 недели за дежурство запишете во забелешка и објавете на мејлинг листата. Доколку сакате да се додадете пишете на мејлинг листа.

Ред бр. Дежурен Забелешка
1 Андреј Т.
2 Дода
3 Дамјан
4 Глиша
5 Никола

Листа на дежурства

Ова е автоматски генерерирана листа на дежурни со две ротации, доколку не сте во можност да бидете дежурни некоја недела или ден запишете во забелешка и пишете на мејлинг листа. Доколку сте дежурен во вашиот google calendar е вметнат нов календар насловен „Хаклаб: Дежурства“ со настан за деновите кога сте дежурни. Поставете ги известувањата за да бидете навреме известени.

Ред бр. Дежурен Датум Забелешка
1 Андреј Т. 15 јун - 21 јун 2015
2 Дода 22 јун - 28 јун 2015
3 Дамјан 29 јун - 5 јул 2015
4 Глиша 6 јул - 12 јул 2015
5 Никола 13 јул - 19 јул 2015
6 Андреј Т. 20 јул - 26 јул 2015
7 Дода 27 јул - 2 авг 2015
8 Дамјан 3 авг - 9 авг 2015
9 Глиша 10 авг - 16 авг 2015
10 Никола 17 авг - 23 авг 2015
11 Андреј Т. 24 авг - 30 авг 2015
12 Дода 31 авг - 6 сеп 2015
13 Дамјан 7 сеп - 13 сеп 2015
14 Глиша 14 сеп - 20 сеп 2015
15 Никола 21 сеп - 27 сеп 2015