Разлика помеѓу преработките на „Хаклаб/Дежурства“

Од Сподели wiki
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
 
(Не се прикажани 87 меѓувремени преработки од 8 корисници)
Ред 20: Ред 20:
* да се напраи кафето и чајот;
* да се напраи кафето и чајот;
* да се затвори хаклабот и хаклабот да се остави во првобитната состојба;
* да се затвори хаклабот и хаклабот да се остави во првобитната состојба;
* по настанот да ги документира работите што се случиле во хаклабот таа недела во соодветниот ден([[Хаклаб/Проекти/GNULinux-прва-помош|Прва помош]], [[Хаклаб/Проекти/Програмски јазици|Програмски јазици]], [[Хаклаб/Проекти/Сподели знаење| Сподели знаење]])
* по настанот да ги документира работите што се случиле во хаклабот таа недела во соодветниот ден ([[Хаклаб/Проекти/GNULinux-прва-помош|Прва помош]], [[Хаклаб/Проекти/Програмски јазици|Програмски јазици]], [[Хаклаб/Проекти/Сподели знаење| Сподели знаење]])
* да ги собере сметките за станот кои ќе ги најде доставени преку пошта и за тоа да го извести Миша по имејл.
* да ги собере сметките за станот кои ќе ги најде доставени преку пошта и за тоа да го извести Миша по имејл.
* да им објасни на сите нови посетители што се случува во хаклабот, да ги запознае со просторот/луѓето
* да им објасни на сите нови посетители што се случува во хаклабот, да ги запознае со просторот/луѓето
Ред 34: Ред 34:
Останатите часови може да се договараат по слободна воља или адхок за муабетење, сурфање, гледање документарци и рандом.
Останатите часови може да се договараат по слободна воља или адхок за муабетење, сурфање, гледање документарци и рандом.


==== Известувања за дежурни ====


На јавниот календар [http://www.google.com/calendar/ical/slobodensoftver.org.mk_f9o65cerdhb030me4i8q9eeqp0%40group.calendar.google.com/public/basic.ics „КИКА: Дежурства] се обележани дежурните за наредните неколку недели. Листата треба да се апдејтува. За уредување додадени се сите тековни дежурни, ако има некој друг што би сакал да го уредува може да се пријави на IRC #lugola @ Freenode. Откако ќе го додадете календарот можете да си подесите автоматски да добивате известувања преку е-пошта или SMS пораки, во делот Notifications, во Google календар.
==== Листа на дежурни ====


==== Распоред на дежурства ====
Доколку не сте во можност да бидете дежурни повеќе од 2 недели за дежурство запишете во забелешка и објавете на мејлинг листата. Доколку сакате да се додадете пишете на мејлинг листа.


{| class="wikitable" border="1" cellpadding="3" cellspacing="1"
{| class="wikitable" border="1" cellpadding="3" cellspacing="1"
Ред 44: Ред 43:
! Ред бр.
! Ред бр.
! Дежурен
! Дежурен
! Датум [од - до]
! Забелешка
! Забелешка
|-
|-
| 1
| 1
| Мите
| Андреј Т.
| 14.05.2012 - 20.05.2012
|  
|
|-
|-
| 2
| 2
| Горјан
| Дода
| 21.05.2012 - 27.05.2012
|  
|
|-
|-
| 3
| 3
| Дода
| Дамјан
| 28.05.2012 - 03.06.2012
|  
|
|-
|-
| 4
| 4
| Андреј Т.
| Глиша
| 04.06.2012 - 10.06.2012
|  
|
|-
|-
| 5
| 5
| Миша
| Никола
| 11.06.2012 - 17.06.2012
|  
|
|}
 
==== Листа на дежурства ====
 
Ова е автоматски генерерирана листа на дежурни со две ротации, доколку не сте во можност да бидете дежурни некоја недела или ден запишете во забелешка и пишете на мејлинг листа. Доколку сте дежурен во вашиот google calendar е вметнат нов календар насловен „Хаклаб: Дежурства“ со настан за деновите кога сте дежурни. Поставете ги известувањата за да бидете навреме известени.
 
{| class="wikitable" border="1" cellpadding="3" cellspacing="1"
|-
|-
| 6
! Ред бр.
| Њук
! Дежурен
| 18.06.2012 - 24.06.2012
! Датум
| Наместо Јованка
! Забелешка
|-
|-
| 1
| Андреј Т.
| 15 јун - 21 јун 2015
|
|-
|-
| 6
| 2
| Дода
| 22 јун - 28 јун 2015
|
|-
| 3
| Дамјан
| Дамјан
| 29 јун - 5 јул 2015
|  
|  
|-
| 4
| Глиша
| 6 јул - 12 јул 2015
|
|-
| 5
| Никола
| 13 јул - 19 јул 2015
|
|-
| 6
| Андреј Т.
| 20 јул - 26 јул 2015
|  
|  
|-
|-
| 7
| 7
| Стама
| Дода
| не може од септ. до дек. 2012
| 27 јул - 2 авг 2015
|
|  
|-
|-
| 8
| 8
| Чомбе
| Дамјан
| 09.07.2012 - 15.07.2012
| 3 авг - 9 авг 2015
|
|  
|-
|-
| 9
| 9
| Дамјан
| Глиша
| 16.07.2012 - 22.07.2012
| 10 авг - 16 авг 2015
|
|  
|-
|-
| 10
| 10
| Глиша
| Никола
| 23.07.2012 - 29.07.2012
| 17 авг - 23 авг 2015
|
|  
|-  
|-
| 11
| 11
| Алекс и Елена
| Андреј Т.
| 30.07.2012 - 05.08.2012
| 24 авг - 30 авг 2015
|  
|  
|-  
|-
| 12
| 12
| Јованка (Гулич)
| Дода
| 06.08.2012 - 12.08.2012
| 31 авг - 6 сеп 2015
|
|-
| 13
| Дамјан
| 7 сеп - 13 сеп 2015
|  
|  
|-  
|-
|-|}
| 14
 
| Глиша
 
| 14 сеп - 20 сеп 2015
[[Категорија:Хаклаб]]
|
|-
| 15
| Никола
| 21 сеп - 27 сеп 2015
|
|}

Последна преработка од 00:09, 6 јули 2015

Општо

 • Дежурството не е опционо. Ако си долу на листата Дежурството е задолжително.
 • дежурен може да биде секој член на хаклабот;
 • дежурниот треба да го одржува редот во хаклабот;
 • дежурниот е одговорен за се што се случува во хаклабот;
 • дежурствата траат по една недела, а дежурниот мора да е присутен на сите настани таа недела;
 • доколку дежурниот не може да присуствува на некој настан, треба самиот да си најде замена;
 • лицето што ќе го заменува дежурниот, исто така мора да е член на хаклабот;
 • размената на клучеви и друга опрема се врши помеѓу тековниот и следниот дежурен без да се замараат останатите членови.

Одговорности на дежурниот

Одговорностите на Дежурниот се прости: објави-отвори-исчисти-затвори.

 • Да ги координира содржините за настаните што ќе се случуваат таа недела во Хаклабот;
 • На блогот да ги објавува најавите за настаните минимум еден ден пред настанот;
 • да се отвори навреме хаклабот (без разлика колку настани има во неделата);
 • да го исчисти (да го собере ѓубрето по масите, да се избришат масите, со метла да го смете подот, со џогер да го избрише подот);
 • да се твитне дека е отворен #хаклаб #skopjehacklab од твитер акаунтот; DEBUGING: Заменето со shell(+node.js) скрипта.
 • да се напраи кафето и чајот;
 • да се затвори хаклабот и хаклабот да се остави во првобитната состојба;
 • по настанот да ги документира работите што се случиле во хаклабот таа недела во соодветниот ден (Прва помош, Програмски јазици, Сподели знаење)
 • да ги собере сметките за станот кои ќе ги најде доставени преку пошта и за тоа да го извести Миша по имејл.
 • да им објасни на сите нови посетители што се случува во хаклабот, да ги запознае со просторот/луѓето

Права на дежурниот

 • Дежурниот има право да обезбеди непречено функционирање на редовните активности

Горните работи се задолжителни.

Договарање на IRC или на некој друг начин да се отвори Хаклабот не е дежурство. Хаклабот мора да биде отворен за јавноста во термините за јавните настани (во моментов тоа се Понеделник/Прва помош, Четврток/Програмирање, Сабота/Сподели знаење).

Останатите часови може да се договараат по слободна воља или адхок за муабетење, сурфање, гледање документарци и рандом.


Листа на дежурни

Доколку не сте во можност да бидете дежурни повеќе од 2 недели за дежурство запишете во забелешка и објавете на мејлинг листата. Доколку сакате да се додадете пишете на мејлинг листа.

Ред бр. Дежурен Забелешка
1 Андреј Т.
2 Дода
3 Дамјан
4 Глиша
5 Никола

Листа на дежурства

Ова е автоматски генерерирана листа на дежурни со две ротации, доколку не сте во можност да бидете дежурни некоја недела или ден запишете во забелешка и пишете на мејлинг листа. Доколку сте дежурен во вашиот google calendar е вметнат нов календар насловен „Хаклаб: Дежурства“ со настан за деновите кога сте дежурни. Поставете ги известувањата за да бидете навреме известени.

Ред бр. Дежурен Датум Забелешка
1 Андреј Т. 15 јун - 21 јун 2015
2 Дода 22 јун - 28 јун 2015
3 Дамјан 29 јун - 5 јул 2015
4 Глиша 6 јул - 12 јул 2015
5 Никола 13 јул - 19 јул 2015
6 Андреј Т. 20 јул - 26 јул 2015
7 Дода 27 јул - 2 авг 2015
8 Дамјан 3 авг - 9 авг 2015
9 Глиша 10 авг - 16 авг 2015
10 Никола 17 авг - 23 авг 2015
11 Андреј Т. 24 авг - 30 авг 2015
12 Дода 31 авг - 6 сеп 2015
13 Дамјан 7 сеп - 13 сеп 2015
14 Глиша 14 сеп - 20 сеп 2015
15 Никола 21 сеп - 27 сеп 2015