Разлика помеѓу преработките на „Хаклаб/Дежурства“

Од Сподели wiki
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Ред 20: Ред 20:
* да се напраи кафето и чајот;
* да се напраи кафето и чајот;
* да се затвори хаклабот и хаклабот да се остави во првобитната состојба;
* да се затвори хаклабот и хаклабот да се остави во првобитната состојба;
* по настанот да ги документира работите што се случиле во хаклабот таа недела во соодветниот ден([[Хаклаб/Проекти/GNULinux-прва-помош|Прва помош]], [[Хаклаб/Проекти/Програмски јазици|Програмски јазици]], [[Хаклаб/Проекти/Сподели знаење| Сподели знаење]])
* по настанот да ги документира работите што се случиле во хаклабот таа недела во соодветниот ден ([[Хаклаб/Проекти/GNULinux-прва-помош|Прва помош]], [[Хаклаб/Проекти/Програмски јазици|Програмски јазици]], [[Хаклаб/Проекти/Сподели знаење| Сподели знаење]])
* да ги собере сметките за станот кои ќе ги најде доставени преку пошта и за тоа да го извести Миша по имејл.
* да ги собере сметките за станот кои ќе ги најде доставени преку пошта и за тоа да го извести Миша по имејл.
* да им објасни на сите нови посетители што се случува во хаклабот, да ги запознае со просторот/луѓето
* да им објасни на сите нови посетители што се случува во хаклабот, да ги запознае со просторот/луѓето

Преработка од 08:50, 18 февруари 2013

Општо

 • Дежурството не е опционо. Ако си долу на листата Дежурството е задолжително.
 • дежурен може да биде секој член на хаклабот;
 • дежурниот треба да го одржува редот во хаклабот;
 • дежурниот е одговорен за се што се случува во хаклабот;
 • дежурствата траат по една недела, а дежурниот мора да е присутен на сите настани таа недела;
 • доколку дежурниот не може да присуствува на некој настан, треба самиот да си најде замена;
 • лицето што ќе го заменува дежурниот, исто така мора да е член на хаклабот;
 • размената на клучеви и друга опрема се врши помеѓу тековниот и следниот дежурен без да се замараат останатите членови.

Одговорности на дежурниот

Одговорностите на Дежурниот се прости: објави-отвори-исчисти-затвори.

 • Да ги координира содржините за настаните што ќе се случуваат таа недела во Хаклабот;
 • На блогот да ги објавува најавите за настаните минимум еден ден пред настанот;
 • да се отвори навреме хаклабот (без разлика колку настани има во неделата);
 • да го исчисти (да го собере ѓубрето по масите, да се избришат масите, со метла да го смете подот, со џогер да го избрише подот);
 • да се твитне дека е отворен #хаклаб #skopjehacklab од твитер акаунтот; DEBUGING: Заменето со shell(+node.js) скрипта.
 • да се напраи кафето и чајот;
 • да се затвори хаклабот и хаклабот да се остави во првобитната состојба;
 • по настанот да ги документира работите што се случиле во хаклабот таа недела во соодветниот ден (Прва помош, Програмски јазици, Сподели знаење)
 • да ги собере сметките за станот кои ќе ги најде доставени преку пошта и за тоа да го извести Миша по имејл.
 • да им објасни на сите нови посетители што се случува во хаклабот, да ги запознае со просторот/луѓето

Права на дежурниот

 • Дежурниот има право да обезбеди непречено функционирање на редовните активности

Горните работи се задолжителни.

Договарање на IRC или на некој друг начин да се отвори Хаклабот не е дежурство. Хаклабот мора да биде отворен за јавноста во термините за јавните настани (во моментов тоа се Понеделник/Прва помош, Четврток/Програмирање, Сабота/Сподели знаење).

Останатите часови може да се договараат по слободна воља или адхок за муабетење, сурфање, гледање документарци и рандом.


Листа на дежурни

Доколку не сте во можност да бидете дежурни повеќе од 2 недели за дежурство запишете во забелешка и објавете на мејлинг листата. Доколку сакате да се додадете пишете на мејлинг листа.

Ред бр. Дежурен Забелешка
1 Андреј Т.
2 Дода
3 Мите
4 Миша јас не можам да бидам дежурен во 2012
5 Дамјан
6 Глиша
7 Јованка
8 Арангел
9 Висар

Листа на дежурства

Ова е автоматски генерерирана листа на дежурни со две ротации, доколку не сте во можност да бидете дежурни некоја недела или ден запишете во забелешка и пишете на мејлинг листа. Доколку сте дежурен во вашиот google calendar е вметнат нов календар насловен „Хаклаб: Дежурства“ со настан за деновите кога сте дежурни. Поставете ги известувањата за да бидете навреме известени


Ред бр. Дежурен Датум [од-до] Забелешка
1 Андреј Т. 2012-12-31 - 2013-01-06
2 Дода 2013-01-07 - 2013-01-13
3 Мите 2013-01-14 - 2013-01-20
4 Миша 2013-01-21 - 2013-01-27
5 Дамјан 2013-01-28 - 2013-02-03
6 Глиша 2013-02-04 - 2013-02-10
7 Јованка 2013-02-11 - 2013-02-17
8 Арангел 2013-02-18 - 2013-02-24
9 Андреј Т. 2013-02-25 - 2013-03-03
10 Дода 2013-03-04 - 2013-03-10
11 Мите 2013-03-11 - 2013-03-17
12 Миша 2013-03-18 - 2013-03-24
13 Дамјан 2013-03-25 - 2013-03-31
14 Глиша 2013-04-01 - 2013-04-07
15 Јованка 2013-04-08 - 2013-04-14
16 Арангел 2013-04-15 - 2013-04-21
17 Висар 2013-04-22 - 2013-04-28