Разлика помеѓу преработките на „Хаклаб/Проекти/LED Cube“

Од Сподели wiki
Прејди на: содржини, барај
(План за изработка)
Ред 47: Ред 47:
 
== План за изработка ==
 
== План за изработка ==
  
- Изработка на самата коцка
+
* Изработка на самата коцка
 +
** Изработка на подлога за лемење на диодите - дводимензионална матрица на парче од иверка или некој друг материјал
 +
** Тестирање на диодите за еднавост во светењето (нема сите од 1000 што ги зедовме да светат исто, мора да се тестира
 +
** Лемење на диодите во спратови и повторно тестирање
 +
** Составување на спратовите во тродимензионална матрица - коцка
 +
** Изработка на подлогата на матрицата (иверка или друг материјал)
  
-- Изработка на подлога за лемење на диодите - дводимензионална матрица на парче од иверка или некој друг материјал
+
* Изработка на мултиплексорската плочка за мултиплексирање на сигналите од контролната плочка
 +
** Тестирање на излезните отпорници за најдобар однос сјај/струја на диодите
 +
** Распоредување и лемење на самите компоненти на плочките (ќе користиме растер - прото плочки)
 +
** Распоредување и лемење на конекторите за комуникација со диодите како и со контролната плочкa
  
-- Тестирање на диодите за еднавост во светењето (нема сите од 1000 што ги зедовме да светат исто, мора да се тестира)
+
* Изработка на контролната плочка - микроконтролерот и периферија
 +
** Одбирање на соодветен микроконтролер
 +
** Распоредување и лемење на самите компоненти + конектори
  
-- Лемење на диодите во спратови и повторно тестирање
+
* Изработка на софтверот за микроконтролерот
 +
** Изработка на алгоритамот како и самата функционалност на микроконтролерот (дали ќе ги пренесува само информациите од PC-то или пак ќе врши некои *паметни* одлуки како и процесирање на податоците)
 +
** Пишување, тестирање и дебагирање на софтверот
  
-- Составување на спратовите во тродимензионална матрица - коцка
+
* Изработка на софтверот за PC
 +
** Наоѓање на лесен начин на цртање/анимирање/прикажување на креациите на коцката, ова може да го правиме со веќепостоечките софтвери за 3Д моделирање или пак ние да си направиме наш.
 +
** Пишување, тестирање и дебагирање на софтверот
  
-- Изработка на подлогата на матрицата (иверка или друг материјал)
+
* Putting it all together
 +
** Изработка на кукиште од проѕирен материјал (плексиглас ?)
  
 +
* ?????
  
 
+
* PROFIT
- Изработка на мултиплексорската плочка за мултиплексирање на сигналите од контролната плочка
 
 
 
-- Тестирање на излезните отпорници за најдобар однос сјај/струја на диодите
 
 
 
-- Распоредување и лемење на самите компоненти на плочките (ќе користиме растер - прото плочки)
 
 
 
-- Распоредување и лемење на конекторите за комуникација со диодите како и со контролната плочкa
 
 
 
 
 
 
 
- Изработка на контролната плочка - микроконтролерот и периферија
 
 
 
-- Одбирање на соодветен микроконтролер
 
 
 
-- Распоредување и лемење на самите компоненти + конектори
 
 
 
 
 
 
 
- Изработка на софтверот за микроконтролерот
 
 
 
-- Изработка на алгоритамот како и самата функционалност на микроконтролерот (дали ќе ги пренесува само информациите од PC-то или пак ќе врши некои *паметни* одлуки како и процесирање на податоците)
 
 
 
-- Пишување, тестирање и дебагирање на софтверот
 
 
 
 
 
 
 
- Изработка на софтверот за PC
 
 
 
-- Наоѓање на лесен начин на цртање/анимирање/прикажување на креациите на коцката, ова може да го правиме со веќепостоечките софтвери за 3Д моделирање или пак ние да си направиме наш.
 
 
 
-- Пишување, тестирање и дебагирање на софтверот
 
 
 
 
 
 
 
- Putting it all together
 
 
 
-- Изработка на кукиште од проѕирен материјал (плексиглас ?)
 
 
 
 
 
 
 
- ?????
 
 
 
 
 
 
 
- PROFIT
 
  
 
[[Категорија:Проекти]]
 
[[Категорија:Проекти]]

Преработка од 21:33, 10 април 2011

Што ?

Вики страница поврзана со изградбата на LED Cube проектот. На крај треба да добиеме вакво нешто : http://www.youtube.com/watch?v=6mXM-oGggrM&feature=player_embedded

Хардвер / софтвер

Ќе ја користиме шемата и реализацијата која што може да се најде на http://www.instructables.com/id/Led-Cube-8x8x8/ поради тоа што е добро оформена и добро осмислена. Доколку има потреба ќе ја менуваме along the way.

Софтверот ќе го пишуваме сами.

Компоненти

Компоненти кои што ни требаат :

LED диоди

512 x Плави ЛЕД диоди - дифузирани - нарачано и пристигнато од Кина.

Логика за мултиплексирање

8 x 8-битни бафери со лач меморија - 74HC574 - Набавено 10 парчиња

1 x 3-to-8 multiplexer - 74HC138 - Набавено 2 парчиња

64 x Отпорници за х.матрица - 180оми - Набавено 80 парчиња

16 x 2n2222 транзистори

16 x отпорници за база на тран. - 1k

10 x .1uF кондензатори за напонско стабилизирање на uC-ата - Набавено 10 парчиња

8 x Pull-UP оптпорници - Нахнадно ќе се пресмета

10 х 20DIP за бафери - Набавено

2 х 16DIP за мултиплексерот - Набавено

Контролна логика

1 x Микроконтролер - AtMega328 - Набавено

Плочки и остало

1 x Иверица за подлога

1 x плексиглас за оклоп (?)

Буџет / финансии

Платено по 200 денари Дамјан и Алекс.

2000 денари - 1000 плави ЛЕД диоди.

Луѓе

N/A yet.

План за изработка

 • Изработка на самата коцка
  • Изработка на подлога за лемење на диодите - дводимензионална матрица на парче од иверка или некој друг материјал
  • Тестирање на диодите за еднавост во светењето (нема сите од 1000 што ги зедовме да светат исто, мора да се тестира
  • Лемење на диодите во спратови и повторно тестирање
  • Составување на спратовите во тродимензионална матрица - коцка
  • Изработка на подлогата на матрицата (иверка или друг материјал)
 • Изработка на мултиплексорската плочка за мултиплексирање на сигналите од контролната плочка
  • Тестирање на излезните отпорници за најдобар однос сјај/струја на диодите
  • Распоредување и лемење на самите компоненти на плочките (ќе користиме растер - прото плочки)
  • Распоредување и лемење на конекторите за комуникација со диодите како и со контролната плочкa
 • Изработка на контролната плочка - микроконтролерот и периферија
  • Одбирање на соодветен микроконтролер
  • Распоредување и лемење на самите компоненти + конектори
 • Изработка на софтверот за микроконтролерот
  • Изработка на алгоритамот како и самата функционалност на микроконтролерот (дали ќе ги пренесува само информациите од PC-то или пак ќе врши некои *паметни* одлуки како и процесирање на податоците)
  • Пишување, тестирање и дебагирање на софтверот
 • Изработка на софтверот за PC
  • Наоѓање на лесен начин на цртање/анимирање/прикажување на креациите на коцката, ова може да го правиме со веќепостоечките софтвери за 3Д моделирање или пак ние да си направиме наш.
  • Пишување, тестирање и дебагирање на софтверот
 • Putting it all together
  • Изработка на кукиште од проѕирен материјал (плексиглас ?)
 •  ?????
 • PROFIT