Разлика помеѓу преработките на „Automatix“

Од Сподели wiki
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Ред 12: Ред 12:
*Многу други алатки...
*Многу други алатки...


Може да се користи само на [[Ubuntu]] Breezy 5.10 последната стабилна верзија на [[Ubuntu]]. Automatix ќе ја поддржува наредната верзија на Убунту Dapper 6.06 кога ќе биде официјално излезена.
Може да се користи [[Ubuntu]] Breezy 5.10 па се до последната стабилна верзија на [[Ubuntu]]. Скриптата постојано се менува, и листата на софтвер кој го инсталира се зголемува. Креаторот на скриптата,  постојано ја надградува со новите верзии на софтверите кои што се содржат во неа, затоа најдобро е да се инсталира најновата верзија на скриптата. Софтверот инсталиран во скриптата се брише преку графичкиот интерфејс туку тоа се прави со помош со посебно пропишани упатства(најчесто преку apt-get remove <software> или графичките интерфејси за [[apt-get]]).
Скриптата постојано се менува, и листата на софтвер кој го инсталира се зголемува. Arnieboy, креаторот на скриптата,  постојано ја надградува со новите верзии на софтверите кои што се содржат во неа, затоа најдобро е да се инсталира најновата верзија на скриптата. Софтверот инсталиран во скриптата се брише преку графичкиот интерфејс туку тоа се прави со помош со посебно пропишани упатства(најчесто преку apt-get remove <software>).


=Инсталација=
=Инсталација=

Преработка од 01:41, 5 ноември 2006

Што е Automatix?

Automatix е скрипта за автоматска инсталација на:

 • Мултимедија(кодеци, плеери, рипери, видео-editing)
 • Firefox(со додатоци за мултимедиа, adobe acrobat, java)
 • P2P(dc++, Limewire, emule)
 • Најнова верзија на ОпенОфис
 • Апликации за интернет(аМСН, skype, gFTP, Opera....)
 • Системски алатки
 • Инсталира автоматски најнови драјвери за nVIDIA
 • Алатки за компресија rar, zip, ace
 • Многу други алатки...

Може да се користи oд Ubuntu Breezy 5.10 па се до последната стабилна верзија на Ubuntu. Скриптата постојано се менува, и листата на софтвер кој го инсталира се зголемува. Креаторот на скриптата, постојано ја надградува со новите верзии на софтверите кои што се содржат во неа, затоа најдобро е да се инсталира најновата верзија на скриптата. Софтверот инсталиран во скриптата се брише преку графичкиот интерфејс туку тоа се прави со помош со посебно пропишани упатства(најчесто преку apt-get remove <software> или графичките интерфејси за apt-get).

Инсталација

Во терминал емулатор(gnome-terminal) напишете:

 # wget http://beerorkid.com/automatix/automatix_5.7-3_i386.deb
 # sudo dpkg -i automatix_5.7-3_i386.deb

По инсталирањето, во GNOME менито ќе се појави икона на Automatix

Бришење

Во терминал емулатор(gnome-terminal) напишете:

 # sudo apt-get remove automatix

Напомена: На тој начин ја деинсталирате само скриптата, но не и софтверот што бил инсталиран со помош на скриптата.

Врски