Разлика помеѓу преработките на „Automatix“

Од Сподели wiki
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Ред 1: Ред 1:
=Што е Automatix?=
Automatix претставува систем со графички интерфејс за инсталирање дополнителни софтверски пакети, кодеци, фонтови и комерцијални апликации за [[Ubuntu]] системите. Automatix има свои складишта од каде ги зема потребните пакети и ги разрешува [[Зависности|зависностите]] кои ќе се појават при инсталацијата.
Automatix е скрипта за автоматска инсталација на:
 
Automatix е корисна алатка за нови корисници, со оглед на тоа што [[Ubuntu]] поради проблеми со патенти не носи кодеци за одредени мултимедијални формати и слободната природа на системот не носи неслободни бинарни драјвери за одреден хардвер.
 
== Опфатени софтверски типови ==
 
Automatix практично е скрипта за автоматска инсталација на:


*Мултимедија (кодеци, плеери, рипери, видео-editing)
*Мултимедија (кодеци, плеери, рипери, видео-editing)
*Firefox (со додатоци за мултимедиа, adobe acrobat, java)
*Firefox (со додатоци за мултимедиа, adobe acrobat, java)
*P2P (dc++, Limewire, emule)
*P2P (dc++, Limewire, emule)
*Најнова верзија на OpenOffice.org
*Најнови верзија на OpenOffice.org како и дополнителни делови од овој канцелариски пакет
*Апликации за интернет (аМСН, skype, gFTP, ....)
*Апликации за интернет (аМСН, skype, gFTP, ....)
*Комерцијални апликации како Cedega, CrossOver office (trial) итн, Picassa, Google Earth, итн.
*Системски алатки
*Системски алатки
*Инсталира автоматски најнови драјвери за nVIDIA
*Најнови драјвери за nVIDIA
*Алатки за компресија rar, zip, ace
*Алатки за компресија rar, zip, ace
*Многу други алатки...
*Неслободни фонтови
*Многу други алатки


Може да се користи oд [[Ubuntu]] Breezy 5.10 па се до последната стабилна верзија на [[Ubuntu]]. Скриптата постојано се менува, и листата на софтвер кој го инсталира се зголемува. Креаторот на скриптата,  постојано ја надградува со новите верзии на софтверите кои што се содржат во неа, затоа најдобро е да се инсталира најновата верзија на скриптата. Софтверот инсталиран во скриптата се брише преку графичкиот интерфејс туку тоа се прави со помош со посебно пропишани упатства(најчесто преку apt-get remove <software> или графичките интерфејси за [[apt-get]]).
Првата верзија беше за [[Ubuntu]] [[Ubuntu именување#Breezy Badger|Breezy 5.10]]] па се до последната стабилна верзија на [[Ubuntu]]. Скриптата постојано се менува, и листата на софтвер кој го инсталира се зголемува. Креаторот на скриптата,  постојано ја надградува со новите верзии на софтверите кои што се содржат во неа, затоа најдобро е да се инсталира најновата верзија на скриптата. Софтверот инсталиран во скриптата се брише преку графичкиот интерфејс туку тоа се прави со помош со посебно пропишани упатства(најчесто преку apt-get remove <software> или графичките интерфејси за [[apt-get]]).


=Инсталација=
==Инсталација==


Во терминал емулатор(gnome-terminal) напишете:
За секоја [[Ubuntu именување|верзија]] на [[Ubuntu]]
 
=== Инсталација на Automatix2 на Feisty ===
 
Од [[Емулатор на терминал|терминал]] извршете ги овие команди: ('''една по една!''')
 
'''Прв чекор:'''
  <nowiki>echo "deb http://www.getautomatix.com/apt feisty main" | sudo tee -a /etc/apt/sources.list</nowiki>
'''Втор чекор:'''
  <nowiki>wget http://www.getautomatix.com/keys/automatix2.key</nowiki>
'''Трет чекор:'''
  <nowiki>gpg --import automatix2.key</nowiki>
'''Четврт чекор:'''
<nowiki>gpg --export --armor E23C5FC3 | sudo apt-key add -</nowiki>
'''Петти чекор:'''
  sudo apt-get update
'''Шести чекор:'''
  sudo apt-get install automatix2
 
=== Инсталација на Automatix2 на Edgy ===
 
Од [[Емулатор на терминал|терминал]] извршете ги овие команди: ('''една по една!''')
 
'''Прв чекор:'''
  <nowiki>echo "deb http://www.getautomatix.com/apt edgy main" | sudo tee -a /etc/apt/sources.list</nowiki>
'''Втор чекор:'''
  <nowiki>wget http://www.getautomatix.com/keys/automatix2.key</nowiki>
'''Трет чекор:'''
  <nowiki>gpg --import automatix2.key</nowiki>
'''Четврт чекор:'''
<nowiki>gpg --export --armor E23C5FC3 | sudo apt-key add -</nowiki>
'''Петти чекор:'''
  sudo apt-get update
'''Шести чекор:'''
  sudo apt-get install automatix2
 
=== Инсталација на Automatix2 на Dapper ===
 
Од [[Емулатор на терминал|терминал]] извршете ги овие команди: ('''една по една!''')
 
'''Прв чекор:'''
  <nowiki>echo "deb http://www.getautomatix.com/apt dapper main" | sudo tee -a /etc/apt/sources.list</nowiki>
'''Втор чекор:'''
  <nowiki>wget http://www.getautomatix.com/keys/automatix2.key</nowiki>
'''Трет чекор:'''
  <nowiki>gpg --import automatix2.key</nowiki>
'''Четврт чекор:'''
<nowiki>gpg --export --armor E23C5FC3 | sudo apt-key add -</nowiki>
'''Петти чекор:'''
  sudo apt-get update
'''Шести чекор:'''
  sudo apt-get install automatix2


   # wget http://beerorkid.com/automatix/automatix_5.7-3_i386.deb
   # wget http://beerorkid.com/automatix/automatix_5.7-3_i386.deb
   # sudo dpkg -i automatix_5.7-3_i386.deb
   # sudo dpkg -i automatix_5.7-3_i386.deb


По инсталирањето, во GNOME менито ќе се појави икона на Automatix
По инсталирањето, во [[GNOME]] менито ќе се појави икона на Automatix или во [[Kubuntu]], KMenu -> System -> Automatix.


=Бришење=
==Одинсталирање==


Во терминал емулатор(gnome-terminal) напишете:
Во терминал емулатор(gnome-terminal) напишете:


   # sudo apt-get remove automatix
   # sudo apt-get remove automatix2


Напомена: На тој начин ја деинсталирате само скриптата, но не и софтверот што бил инсталиран со помош на скриптата.
Напомена: На тој начин ја деинсталирате само скриптата, но не и софтверот што бил инсталиран со помош на скриптата.


=Врски=
==Врски==
* [http://www.getautomatix.com/ Официјален сајт на Automatix]
* [http://www.getautomatix.com/wiki/index.php?title=FAQ#What_is_Automatix2.3F Automatix ЧПП]
* [http://www.ubuntuforums.org/showthread.php?t=138405  Automatix (Automated GUI installation script)] на [[Ubuntu]] форуми
* [http://www.ubuntuforums.org/showthread.php?t=138405  Automatix (Automated GUI installation script)] на [[Ubuntu]] форуми
* [http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=90797  Отстранување на софтверот инсталиран со Automatix]
* [http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=90797  Отстранување на софтверот инсталиран со Automatix]


[[Category:Ubuntu]]
[[Category:Ubuntu]]

Преработка од 15:01, 30 мај 2007

Automatix претставува систем со графички интерфејс за инсталирање дополнителни софтверски пакети, кодеци, фонтови и комерцијални апликации за Ubuntu системите. Automatix има свои складишта од каде ги зема потребните пакети и ги разрешува зависностите кои ќе се појават при инсталацијата.

Automatix е корисна алатка за нови корисници, со оглед на тоа што Ubuntu поради проблеми со патенти не носи кодеци за одредени мултимедијални формати и слободната природа на системот не носи неслободни бинарни драјвери за одреден хардвер.

Опфатени софтверски типови

Automatix практично е скрипта за автоматска инсталација на:

 • Мултимедија (кодеци, плеери, рипери, видео-editing)
 • Firefox (со додатоци за мултимедиа, adobe acrobat, java)
 • P2P (dc++, Limewire, emule)
 • Најнови верзија на OpenOffice.org како и дополнителни делови од овој канцелариски пакет
 • Апликации за интернет (аМСН, skype, gFTP, ....)
 • Комерцијални апликации како Cedega, CrossOver office (trial) итн, Picassa, Google Earth, итн.
 • Системски алатки
 • Најнови драјвери за nVIDIA
 • Алатки за компресија rar, zip, ace
 • Неслободни фонтови
 • Многу други алатки

Првата верзија беше за Ubuntu Breezy 5.10] па се до последната стабилна верзија на Ubuntu. Скриптата постојано се менува, и листата на софтвер кој го инсталира се зголемува. Креаторот на скриптата, постојано ја надградува со новите верзии на софтверите кои што се содржат во неа, затоа најдобро е да се инсталира најновата верзија на скриптата. Софтверот инсталиран во скриптата се брише преку графичкиот интерфејс туку тоа се прави со помош со посебно пропишани упатства(најчесто преку apt-get remove <software> или графичките интерфејси за apt-get).

Инсталација

За секоја верзија на Ubuntu

Инсталација на Automatix2 на Feisty

Од терминал извршете ги овие команди: (една по една!)

Прв чекор:

 echo "deb http://www.getautomatix.com/apt feisty main" | sudo tee -a /etc/apt/sources.list

Втор чекор:

 wget http://www.getautomatix.com/keys/automatix2.key

Трет чекор:

 gpg --import automatix2.key

Четврт чекор:

gpg --export --armor E23C5FC3 | sudo apt-key add -

Петти чекор:

 sudo apt-get update

Шести чекор:

 sudo apt-get install automatix2

Инсталација на Automatix2 на Edgy

Од терминал извршете ги овие команди: (една по една!)

Прв чекор:

 echo "deb http://www.getautomatix.com/apt edgy main" | sudo tee -a /etc/apt/sources.list

Втор чекор:

 wget http://www.getautomatix.com/keys/automatix2.key

Трет чекор:

 gpg --import automatix2.key

Четврт чекор:

gpg --export --armor E23C5FC3 | sudo apt-key add -

Петти чекор:

 sudo apt-get update

Шести чекор:

 sudo apt-get install automatix2

Инсталација на Automatix2 на Dapper

Од терминал извршете ги овие команди: (една по една!)

Прв чекор:

 echo "deb http://www.getautomatix.com/apt dapper main" | sudo tee -a /etc/apt/sources.list

Втор чекор:

 wget http://www.getautomatix.com/keys/automatix2.key

Трет чекор:

 gpg --import automatix2.key

Четврт чекор:

gpg --export --armor E23C5FC3 | sudo apt-key add -

Петти чекор:

 sudo apt-get update

Шести чекор:

 sudo apt-get install automatix2
 # wget http://beerorkid.com/automatix/automatix_5.7-3_i386.deb
 # sudo dpkg -i automatix_5.7-3_i386.deb

По инсталирањето, во GNOME менито ќе се појави икона на Automatix или во Kubuntu, KMenu -> System -> Automatix.

Одинсталирање

Во терминал емулатор(gnome-terminal) напишете:

 # sudo apt-get remove automatix2

Напомена: На тој начин ја деинсталирате само скриптата, но не и софтверот што бил инсталиран со помош на скриптата.

Врски