Лугола

Од Сподели wiki
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Логото на Лугола

Историја

Лугола од Битола, групата на корисници на ГНУ/Линукс, е основана во март 2004 година од страна на Александар Балаловски. Потребата за создавање на група на корисници на овој тип софтвер (слободен, ГНУ/Линукс) е иницирана од некоординираноста на помошта за корисниците на ГНУ/Линукс, за прашања поврзани со работата на овој оперативен систем, инсталација и одржување на истиот. На 15 март 2004г. е одржан првиот состанок на тогашните и некои од сегашните членови на групата. Tогашните и некои од сегашните поради тоа што составот на групата не е ист. Некои заминаа, некои се вработија, некои се насочија кон други обврски и користење на друг софтвер. На првиот состанок беа доделени обврски на членови кои сакаа да координираат одредени проекти. Имаше координатори за програмирање, за пропагирање, вмрежување, дизајн и сл. Состаноците во почетокот се одржуваа еднаш неделно во просториите на Техничкиот факултет во Битола, во ден одреден претходно од членовите.

Комуникацијата со членовите беше тешка поради две основни причини. Не сите беа навистина заинтересирани за придонес во развојот на групата и не сите користеа Интернет (што подразбира нередовно проверување на е-поштите). Редовни состаноци имаше во првите два месеци.

Проекти

Проектите врз кои Лугола работи се примарно насочени кон ширење на свесноста за слободниот софтвер во Битола или општо во Македонија. Во честите излагања на идеологијата на групата се користи терминот „Ширење информатичка писменост“, споредувајќи ги познавања од сферата на слободниот софтвер и неслободниот со Буквар и Читанка.

Сите проекти на кои досега групата работела може да се прегледаат на страната на групата.

Официјално лого

Логото е направено од Јован Наумовски, и може да го видите овде.

Награди и признанија

Лугола во Битола е позната првенствено по тоа што подарува. Подарува слободен софтвер, подарува ЦД-ња, маички па и признанија со што се признава влијанието на одредени групи или индивидуи кои го направиле во сферата на слободниот софтвер.

Други врски

Официјална страна

Слободен софтвер Македонија

Македонски GNU/Linux портал

Македонски GNU/Linux планетариум