Упатство:Инсталација на Beryl

Од Сподели wiki
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Beryl на Kubuntu Dapper

Вовед

Инсталирање на Xgl и Beryl во Ubuntu Edgy Eft е едноставно. Ова упатство ќе ви помогне како да го конфигурирате и инсталирате Beryl полесно. Ако имате претходно користено Compiz , ова ке ви биде позната област. Исто така, доколку мислите дека можете да ги подобрите, измените или надоградите инструкциите на оваа страна, направете го тоа уште веднаш.


Забелешка: Повеќе документација е достапна на https://help.ubuntu.com/community/CompositeManager/XGL


Забелешка: Lennart Hansen има напишано целосен графички водич за Beryl и Xgl во Ubuntu Edgy Eft за ATI графичка картица. Мнозинство од слики од екран за оние кој не сакаат да го користат терминалот.

Драјвери за графички картици и 3D видео забрзување

Забелешка: Доколку претходно имате користено Xgl со compiz, би требало да бидете спремни да започнете и можете да го прескокнете овај чекор.

Xgl серверот бара 3D видео забрзување. Повеќето графички картици би требало автоматски да подржуваат 3D забрзувањеa во Edgy Eft; некои графички картици може да треба да бидат подесени.

Можете да проверите дали директно исцртување е овозможено со

$ glxinfo | grep direct

во терминалот. Повратно би било

$ direct rendering: Yes

За ATi графички картици можете да проверите со:

$ fglrxinfo

тогаш сте подготвени да инсталирате Xgl и Beryl. Доколку не е , можеби ке треба да го инсталирате соодветниот драјвер за вашата графичка картица. Следете го официјалниот Ubuntu Desktop водич инструкциите за Nvidia или ATI драјвери за графички картици, или проверете ги вики за ATI линукс драјвери за ATI fglrx драјвери.

Мигрирање од Compiz-QuinnStorm

Доколку имате QuinnStorm верзија од Compiz инсталирана на вашиот систем и сакате да мигрирате кон Beryl, најдобро е пред се да го избришите Compiz и потоа од почеток да го инсталирате Beryl. Едноставно користете ги Synaptic (ГНОМ) или Adept (КДЕ) за да го избришите compiz, compiz-gnome и gset-compiz мета-пакетите или да ја користите наредбата:

$ sudo apt-get remove compiz compiz-gnome gset-compiz

и продолжете со остатокот од упатството.


Додавање на складиштата од Beryl проектот

Сега додајте ги складиштата од Beryl проектот во /etc/apt/sources.list. Ова може да се изведи користејки ги Synaptic или Adept графичките интерфејси, или од command line. Линијата која треба да се додај е

deb http://ubuntu.beryl-project.org/ edgy main

Забелешка: Повеќе огледала се достапни доколку искусите бавни брзини од примарниот сервер. моментална листа на огледала вклучува

deb http://www.beerorkid.com/compiz edgy main-edgy (последниот: beryl 0.1.1)
deb http://media.blutkind.org/xgl edgy main (последниот: beryl 0.1.1)
deb http://beryl.xglusers.de/ edgy main (последниот: beryl 0.1.4; без aquamarine)
deb http://download.tuxfamily.org/3v1deb edgy beryl-svn ( развој на крвавиот edge beryl , користете го со

внимание )

Пакетите во складиштата се потпишани со gpg signature така што можете да проверите дали се валидни. За да додадете gpg клуч во вашиот синџир со клучеви, користете Synaptic / Adept или извршете ги следните наредби:

$ wget http://ubuntu.beryl-project.org/root@lupine.me.uk.gpg -O- | sudo apt-key add -
$ wget http://download.tuxfamily.org/3v1deb/DD800CD9.gpg -O- | sudo apt-key add - 
$ wget http://www.beerorkid.com/compiz/quinn.key.asc -O - | sudo apt-key add -

Следно , направете apt свесност за новите софтверски складишта со извршување на следната наредба

$ sudo apt-get update

Готово! Новите софтверски складишта треба да бидат достапни за употреба.

Инсталирање на Xgl и Beryl

Користете Synaptic или Adept за да го инсталирате xserver-xgl пакетот, или извршетете ја следната наредба

$ sudo apt-get install xserver-xgl

Следно, инсталирајте ги beryl и emerald-themes пакетите

$ sudo apt-get install beryl emerald-themes 

Доколку сакате да го користите KDE декораторот на прозорци, додајте "aquamarine" во подолната линија. Забелешка: beryl и метапакет кој ке ги инсталира зависносните пакети (beryl-core, beryl-plugins, beryl-manager, beryl-settings) како и emerald декораторот но не и emerald-themes.

Подесување

Има повеќе начини за да се најавите во Xgl сесија и да го стартовате Beryl композит менаџер. Проверете кое ви одговара.

Додавање на Xgl најавувачка сесија

Додавање на посебна Xgl сесија во вашиот (gdm или kdm) најавувачки екран е препорачано во најголем број на случаи затоа што ви дозволува едноставна промена помеѓу Xgl и стандардната Xorg сесија. Сепак, Xglx не е наменет да биди целосна замена за Xorg. Некои апликации (како OpenGL игри) може да не работат соодветно при Xgl сесија; затоа имајте на ум дека Beryl композит менаџерот е сеуште во процес на изработка. Доколку наидете на бубачки или проблеми, ке ја имате на достап вашата стандардна X сесија.

Додавањето на X сесија во вашиот најавувачки екран е процес од два чекори: прво ќе креираме стартувачка скрипта која ја вметнува Xgl сесијата во нашата околина. Потоа ке креираме внес во најавувачкиот екран кој ќе ја користи нашата скипта.


Стартувачкта скрипта: Користете го вашиот омилен текстуален уредувач за да креирате startxgl.sh , со:

$ sudo gedit /usr/local/bin/startxgl.sh

Забелешка: Содржината на скриптата варира од вашата околина и графичката картица која ја поседувате. Корисниците на други менаџери за прозорци, помогнете со додавање на вашите стартувачки скрипти.


GNOME & Nvidia графички картици

#!/bin/sh
/usr/bin/Xgl :1 -fullscreen -ac -br -accel xv:fbo -accel glx:pbuffer &
sleep 4 
export DISPLAY=:1 
exec gnome-session

За KDE, сменете ја последната линија во

exec startkde


GNOME & ATI графички картици

 #!/bin/sh
 [[Xgl]] -fullscreen :1 -ac -br -accel glx:pbuffer -accel xv:pbuffer &
 sleep 4 
 export DISPLAY=:1 
 exec gnome-session

Shutdown и reboot копчиња во GNOME

Вашата startxgl.sh скрипта треба да изгледа вака:

 #!/bin/sh
 [[Xgl]] -fullscreen :1 -ac -br -accel glx:pbuffer -accel xv:pbuffer &
 sleep 4 
 export DISPLAY=:1 
 cookie="$(xauth -i nextract - :0 | cut -d ' ' -f 9)"
 xauth -i add :1 . "$cookie"
 exec gnome-session

Алтернатива

За мене, оваа скрипта не го вчита [[[[Xgl]]]] правилно, а и Beryl не може да се изврши. Сепак, мојата тема не беше вчитана, се изгледаше ужасно грдо. Папките , датотеките , ништо немаше тема. По мало избршување ја пронајдов следната startxgl.sh скрипта, која го вчитува и gdm, па ми ја враќа мојата тема:

#!/bin/sh
[[Xgl]] :1 -fullscreen -ac -accel xv:pbuffer -accel glx:pbuffer &
DISPLAY=:1
exec dbus-launch --exit-with-session gnome-session

Забелешка: Исто така може да треба да инсталирате beryl-dbus зошто не беше инсталиран на мојот систем.

Доколку имате проблем со вашите фонтови, да се појавуваат мали, можеби ке треба да го додаде -dpi 96 :

[[Xgl]] :1 -fullscreen -ac -accel xv:pbuffer -accel glx:pbuffer -dpi 96 &

Сепак, ова е вид на валкан трик. Нормално x серверот автоматски го пресметува точниот dpi користејки ја резолуцијата и големината на екраннот. Така што доколку dpi е премногу мал, најверојтно значи дека големината на мониторот не е правилно вчитан од страна на графичката картица. Ова може да се реши со додавање на следната линија во секцијата Monitor во xorg.conf;

DisplaySize 344    222

Се разбира дека со двата броја кој се однесуваат на големината на вашиот монитор!! Во милиметри.

Забелешка: Доколку вашите shutdown/restart копчиња исчезнат додека сте во Xgl сесија можете да ги додадете следните линии во вашата startxgl.sh скрпта:

cookie="$(xauth -i nextract - :0 | cut -d ' ' -f 9)"
xauth -i add :1 . "$cookie"

Да изгледа вака:

#!/bin/sh
[[Xgl]] :1 -fullscreen -ac -accel xv:pbuffer -accel glx:pbuffer &
DISPLAY=:1
cookie="$(xauth -i nextract - :0 | cut -d ' ' -f 9)"
xauth -i add :1 . "$cookie"
exec dbus-launch --exit-with-session gnome-session

За KDE, сменете ја последната линија во

exec startkde

За XFCE, сменете ја последната линија во

exec xfce4-session

Правење на скриптата да биди извршна: Осигурајте се дека скриптата ги има точните дозволи за да може да се внеси во најавувачата сесија - ова може да се направи во Nautilus или Konqueror или едноставно со извршување на:

$ sudo chmod a+x /usr/local/bin/startxgl.sh


Важна забелешка: Во скорешно време приметив дека доколку стартоваме Gnome/KDE на овој начин, можеме да ги изгубиме подесувањата за фонтови и покажувач од глушецот, затоа што не се вчитуваат со Xgl. Правилниот начин кој го најдов беше да се користи "exec /etc/X11/Xsession" наместо gnome-session или startkde. Тогаш можете да го ставите gnome-session или startkde како Xsession аргумент, на пример, "exec /etc/X11/Xsession startkde". - Lesterchakyn


Креирање на внес во најавувачката сесија: За да креирате внес, креирајте нова датотека /etc/X11/sessions/xgl.desktop

$ sudo mkdir -p /etc/X11/sessions
$ sudo gedit /etc/X11/sessions/xgl.desktop

Направете да изгледа вака:

[Desktop Entry]
Encoding=UTF-8
Name=Xgl
Exec=/usr/local/bin/startxgl.sh
Icon=
Type=Application

'Забелешка: Name=Xgl внесот е објаснување за сесијата која што ке ја видите во најавувачкото мени, па доколку повеќе ви одговара би требало да го преименувате во 'Xgl-Gnome' или 'Xgl-Beryl'.

Забелешка: Требаше да ја креирам оваа датотека во /usr/share/xsessions пред да биде примена од kdm - Huub Bouma


Готово!


Кога ке се најдете до GDM или KDM најавувачкиот екран, би требало сега да имате сесија наречена 'Xgl' која ке биди достапна; ако се најавите на оваа сесија, Xgl ќе работи како overlay над стандардната Xorg сесија и ќе ја вчита вашата работна околина.

Промена на стандардната најава

За GNOME: Наместо додавање на одделна beryl сесија, можете да ја промените стандардната X сесија. Ова не е препорачливо за најголем дел од корисниците (види погоре). Сепак, доколку не сакате да додадете одделна X сесија за Beryl може да биде корисно поради некоја причина.

Прво променете го gdm.conf-custom:

$ sudo nano /etc/gdm/gdm.conf-custom

Одете на самото дно на датотеката и додадете:

0=Xgl
[server-Xgl]
name=Xgl server
command=/usr/bin/Xgl :0 -fullscreen -ac -accel glx:pbuffer -accel xv:fbo
flexible=true

Кога ке ја рестартирате графичката сесија, Xgl серверот треба да работи.

Пуштање на Beryl

Сега е време да ја испробате Beryl инсталацијата. Отворете терминал и испишете

$ beryl-manager

Доколку се оди како што треба, би требало да го видите Beryl поздравниот екран и вачите прозорци ке станат размрдани! Вашата системска лента треба да ја прикажи Beryl иконата - црвен дијамант - која можете да ја користите со цел да ги подобрите подесувањата на beryl и emerald. Кликнете на 'Beryl settings manager' илиEmerald, менаџерот за теми. Исто така снабдува премминување на друг менаџер за прозорци (на пример metacity), во случај да Beryl падне.

Доколку веднаш не го видите поздравувачкиот екран на beryl, можеби ке треба да му зададете наредба на менаџерот да го вчита Beryl, со десен клик на црвениот дијамант, одете во "Select Window Manager" и изберете "Beryl". Во случај да не работи има проблем најверојатно корисни информации можат да се најдат во терминалот кога ке испробате да го стартовате beryl во него.


IRC канали


Корисниците на Ununtu можат да побарат помош на #ubuntu-xgl или #xgl каналите на irc://irc.freenode.net/


Додавање на Beryl во почетокот на сесијата

Претпоставувајки дека се работи како што треба, можете да го поседите beryl менаџерот да се стартова секој пат кога ке се најавите во вашата xgl сесија.


GNOME


Забелешка: Овој метој ке го додај beryl-manager во секоја gnome сесија, не само Xgl сесиите. Не е корисно за оние кои ги посакуваат нивните Xorg и Xgl сесии да бидат одделниsessions. Прочитајте подолу.

 • Одете во System ? Preferences ? Sessions
 • Одете во 'Startup Programs'
 • Кликнете на 'Add' копчето и испишете beryl-manager во диалогот
 • Кликнете 'Close'

Доколку декорацијата на прозорците не се прикажува кога се стартува beryl, пробајте да додајте beryl-xgl во програмите кој се извршуваат при подигање на системот.


KDE


Додајте beryl-manager во KDE's авто-старт. Отворе терминал и создадете го следниот симболички линк:

$ ln -s /usr/bin/beryl-manager ~/.kde/Autostart/beryl-manager

Додавање на Beryl во постоечка сесија


GNOME


За да го стартовате beryl-manager само кога е започната "xgl" сесија:


Создадете скрипта: Користете го вашиот омилен текстуален уредувач за да созададете скрипта start_beryl.sh.

$ sudo gedit /usr/local/bin/start_beryl.sh

Во датотеката вметнете:

#!/bin/bash
#
# Start beryl-manager within gnome-session
#
if (( `ps -A -o comm | grep -c '^Xgl$'` == "1" )); then
    DISPLAY=:1 beryl-manager
    DISPLAY=:1 beryl-xgl
else echo "${0}: Error: beryl-manager not launched. Xgl not running?"
fi

и зачувај те ја датотеката.

Правење на скриптата да биде извршлива: Сега осигурајте се дека скриптата ги има точните привилегии за да може да се вметни во најавувачката сесија - ова може да се направи користејги го Nautilus или Konqueror или едноставно извршување на наредбата:

$ sudo chmod a+x /usr/local/bin/start_beryl.sh

Додавање на скриптата во почетокот на gnome сесијата:

 • Одете во System ? Preferences ? Sessions
 • Одете во 'Startup Programs'
 • Кликнете на 'Add' копчето и испишете /usr/local/bin/start_beryl.sh
 • Кликнете 'Close'

Сега можете да се одјавите и да започнете сесија. Кога ке започнете gnome сесија, скриптата проверува дали [[Xgl]] е стартувана, па доколку е го стартова beryl-manager.


KDE


The Gentoo Wiki нуди неколку само-стартувањаscripts ви нуди да стартување само на beryl или compiz Кога работи xgl серерот, доколку оваа скрипта е вметнета во апликациите кои се стартуваат со почетокот на GNOME или KDE, beryl нема да се стартува освен ако имаме внесено xgl сесија - поелегантно решение. Сепак, овие скрипти може да бидат напишани за compiz и да бидат вклчени во разновидни проблеми со фонтовите или слично кои може да не се потребни ви повеќето од ситуациите. Затоа се молат сите да ги испробаат овие скрипти и да земат време да испишат како работат. Благодарност од името на заедницата!

Исто така, погоре-спомнатата скрипта за стартување на beryl во gnome исто така може да биде додаден во KDE авто-стартот.

Лоцирање на проблеми

Грди GTK/Icon теми

Доколку имате проблеми да не можете да ги измените GTK контролите или темите со икони; испишете ја следната наредба:

$ gnome-settings-daemon &

Сега пробајте да ги смените GTK/icon темите. Доколку го поправи проблемот, додајте го во вашите програми кои се стартуваат со подигањето на системот (во System --> Preferences --> Sessions).

Проблеми со стартување на Xgl под Debian

Доколку го користите овај водич за да инсталирате Brul под Debian, би требало да стартувае xgl со:

/usr/bin/Xgl :0 -fp /usr/share/fonts/X11/misc -fullscreen -ac -accel glx:pbuffer -accel xv:fbo:0

затоа што фонтоите кои не се лоцирани во истиот директориум помеѓу Ubuntu и Debian. Тогаш, се ке работи фино.