DVI

Од Сподели wiki
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

DVI (Device Independent) е отворен формат на датотеки кој не е зависен од некој надворешен уред и кој произлегува од програмата за составување документи/податоци, TeX. DVI е дизајниран од David Fuchs во 1979. За разлика од маркап датотеките на TeX кои се користат за нивно генерирање, DVI датотеките не се создадени со намера да бидат читливи за човекот. Се состојат од бинарни податоци кои опишуваат визуелен слој на документот, на начин нeзависен од било кој друг формат за датотеки, уред за прикажување слика или печатач (од таму DVI и го добива своето име). DVI датотеките најчесто се користат за влез до секундарна програма (наречена DVI драјвер) која ја преведува DVI датотеката во графички податоци. На пр. повеќето софтверски пакети за TeX вклучуваат програма за преглед на DVI датотеки на корисничкиот екран, таа програма се нарекува драјвер. Исто така, драјвери се користат за конвертирање на DVI датотеки во популарни формати на документи, (пр. PostScript или PDF) и за печатење. Википедија користи PNG драјвер за генерирање слики за математички формули во објавените содржини.

Нешто повеќе

DVI не е формат за енкрипција на документи, и TeX синтаксата може делумно да се прочита со назадно-инжинерство (?) од DVI датотеки, иако овој процес веројатно нема да произведе конструкција од високо ниво идентична на таа која е присутна во оригиналниот маркап документ, особено ако оригиналниот маркап користи TeX проширувања од високо ниво (пр. LaTeX).

DVI се разликува од PostScript и PDF во тоа што тој не поддржува било каква форма на вградување на фонтови. И двата наведени формати, можат или да ги вградат нивните фонтови во документот или да повикаат надворешни фонтови. За DVI датотеката да биде испечатена или правилно прегледана, фонтовите кои се повикуваат мора да бидат инсталирани. Исто така, за разлика од PostScript, DVI не е целосен (Turing-complete) програмски јазик, иако користи ограничена форма на машински код.

Софтвер за работа со DVI датотеки

Софтвер кој поддржува DVI датотеки денес има во изобилство, особено слободен:

Читање

Претворање во PDF

DVI може лесно да се претвори во PDF форматот со користење на овие алатки:

  • dvipdf
  • dvipdfm
  • dvipdfmx

Врски