Mozilla

Од Сподели wiki
Прејди на: содржини, барај
Mozilla logo.gif

Mozilla е име кое има повеќе намени во светот на информатичката технологија. Во цутот на Netscape Mozilla беше кодно име за нивниот најраспространет прелистувач, Netscape Navigator. Денес Mozilla е име за фондација и корпорација која развива слободен софтвер, наменет речиси за сите системски платформи.

Она што е најпознато од Mozilla е најкористениот прелистувач на мрежата Firefox, клиентот за е-пошта Thunderbird, итн.

Името на Mozilla доаѓа од кратенката за терминот Mosaic killer, кој скратено може да се прочита Mozilla. Маскота на Mozilla e влечуга во форма на Godzilla.


ps. http://mozilla.softver.org.mk/ редиректира тука.