Rpm

Од Сподели wiki
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Rpm е наставка на софтверските пакети на RedHat базираните GNU/Linux дистрибуции. Денес Rpm форматот за инсталација и одржување на софтверски пакети го користат многу дистрибуции почнувајќи од RedHat, Mandriva, SuSE итн.

Основен програм за манипулација со овие пакети е командата rpm, најчесто автоматизирана преку различни интерфејси за различни типови на дистрибуции. Пример за таков интерфејс е Urpmi.