Водич за Ubuntu Dapper (drake)

Од Сподели wiki
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Забелешка: Иако GNOME е достапен и на македонски јазик, упатствата дадени водичот се однесуваат на англиската верзија на GNOME(имињата на мениата или копчињата се дадени на англиски јазик, пр.:Applications->Internet, наместо Апликации->Интернет).  

Внимание: ОВА Е НЕОФИЦИЈАЛЕН ВОДИЧ !

За коментари, или известување за грешки користете ја страницата за разговор.

Содржина

Благодарност

Информациите во овој водич се земени слободно и копирани и/или модифицирано целосно и/или во дел од следниве извори според GNU Free Documentation License Верзија 1.2, Ноември 2002 година.

Unofficial Ubuntu 5.04 Starter Guide од Chua Wen Kiat.

Unofficial Ubuntu 6.06 (Dapper Drake) Starter Guide од University of Latvia GNU/Linux Center Associates.

Welcome to the Unofficial UbuntuGuide од Richard Harvey and Associates.

Gentoo Linix Wiki од вики придонесувачи.

Ubuntu Desktop Guide од Ubuntu Тимот за документација

Како да го користите овој водич

 1. Секвенците во изборот на мениата Ќе бидат прикажани на следниов начин: File -> Open (Каде што симболот -> го претставува кликањето на глувчето за отварање на таб или копче.)
 2. За отварање на терминал: Applications -> Accessories -> Terminal
 3. Извршување на команди во терминалот:
  Плава кутија со текст внатре значи извршување на команди во Терминалот со „копирај и префрли“ метод.
 4. Изменувај Датотека: Кога ќе ги видите зборовите:
  • Внеси го следново:
  •  : По што следи:
  • Кутија со плава граница, тогаш изменувајте го текстот во опишаната

датотека со текстот што се наоѓа во кутијата.

 1. Комбинации на кратенки од тастатура ќе бидат прикажани на следниов начин: Ctrl-N .Каде што конвенциите за тастерите “Control”, “Shift,” и “Alternate” ќе бидат Ctrl, Shift, и Alt, соодветно, и ќе значи дека првиот тастер треба да се држи претснат додека се претиснува вториот тастер.
 2. Копирај и Префрли: За да се намалат грешките при пишување, копирајте ги и префрлувајте ги командите во Терминал (десно кликнување на командите -> "Копирај" или "Префрли". Може да го користите и Ctrl+C за копирање и Shift+Insert за префрлување)
 3. "sudo" значи superuser do. "sudo" судо ќе побара "Лозинка:". Внесете ја лозинката
 4. Доколку ви е потребна повеќе информација за било која команда, едноставно погледнете во ман страницата со користење на командата "man". На пример, "man sudo" извршена во терминалот ќе прикаже упатство за користење на "sudo" командата.
 5. Доколку се уморите од пишување "apt-get" постојано, прочитајте го, #Како Да apt-get -лесниот начин (Synaptic)
 6. За "apt-get" и "wget" потребна е Интернет конекција за инсталирање/ажурирање/превземање на програми
 7. За превземање на датотека, десен клик на врската-> изберете "Сними ја врската како..." -> Осигурајте се дека името на датотеката и екстензијата се точни.
Доколку користите Kubuntu треба да инсталирате Gedit
sudo apt-get install gedit
Или секаде каде што пишува 'gedit' заменете го со 'kwrite', на пример, во следниов текст
sudo gedit /etc/apt/sources.list
Заменете со
sudo kwrite /etc/apt/sources.list
Доколку користите 64-битна верзија секаде каде што пишува "i386" заменете го со "amd64"

Цели на водичот

 1. Да се направи водич за најновата верзија на Ubuntu на македонски јазик.
 2. Да се додаде и преведе најдобрата GFDL содржина од други водичи на македонски јазик сета таа информација да биде сместена на едно место.
 3. Да се направат туторијали за командната линија наменети за новите корисници.
 4. За да се избегне повторно откривање на тркалото. Оригинална содржина ќе биде креирана само доколку не може да биде најдена на интернет под GFDL лиценца.
 5. Да се најдат луѓе кои сакат да помогнат во одржувањето на овој водич, делови од водичот.
 6. Да се подобри форматот на водичот, со што ќе се постигне поголема прегледност и читливост

GNU/Linux за почеток

Што е GNU/Linux

Што е дистрибуција (distro)

Каде да се најде листа на дистрибуции

Како да го партиционирате тврдиот диск за GNU/Linux

Како да изберете програма за партиционирање

Ubuntu Dapper Drake сега вклучува графички инсталер наречен Espresso. Партиционерот вклучен во Espresso е наречен Gparted и може да биде користен за партиционирање на тврди дискови пред инсталацијата(или доколку е потребно после инсталацијата). На корисникот ќе му биде дадена опција да го партиционира тврдиот диск пред инсталирањето на Ubuntu.

Бидејќи нови верзии на GNU/Linux се издаваат секојдневно, препорачливо е да се направи мулти-партиционирање. Со поставување на GNU/Linux Box на тој начин, нема потреба од отстранување на дистрибуциите кои веќе се наоѓаат на системот, со цел да се инсталира нова дистрибуција..

Кои се основите за GNU/Linux партиции

GNU/Linux ги гледа сите типови на партиции, за разлика од некои други оперативни системи. Најпрвин GNU/Linux ги именува тврдите дискови а потоа ги именува партициите по бројка. Првиот тврд диск е hda, вториот hdb, третиот hdc, и така натаму. Така 3-тата партиција на вториот тврд диск ќе биде hdb3. Дозволени се само 4 примарни партиции. За да се добијат повеќе партиции, една од примарните партиции може да биде претворена во проширена(extended) партиција. Тогаш, проширената партиција може да биде делена во логички партиции кои ќе се однесуваат исто како примарните..

Што е "root" партиција

Партицијата / е наречена root партиција и е врвниот директориум во GNU/Linux. Таа партиција ги содржи сите потребни датотеки за да може GNU/Linux-от да работи. 5 GB е повеќе од потребно за поголемиот број на GNU/Linux дистрибуции.

Што е Swap партиција?

GNU/Linux-Swap партицијата е партиција што ја креирате на почетокот и заборавате дека постои. Тоа е простор на дврдиот диск кој што GNU/Linux го користи за привремено запишување на податоци од RAM меморијата за да ослободи простор од RAM от за други процеси. Swap партицијата е различна од сите други и не може да биде користена за запишување на датотеки.

Колкава треба да биде Swap партицијата

Обично 1-3 пати поголема од големината на RAM меморијата, во зависност кого прашувате. Но зависи од колку RAM меморија имате, брзината на компјутерот, и што работите со компјутерот. Доколку имате 256mb Ram добро е да направите swap 512mb. Доколку твојот компјутер често го користи swap-от, тогаш би било потребно да купите повеќе RAM!!!. Апсолутниот минимум за swap партицијата е 256mb.

Што е датотечен систем?

Даточен систем е "метод" што се користи за организирање на податоците на дискот. Тој ја контролира алокацијата на просторот на дискот за датотеките, и ги поврзува сите датотеки со нивното соодветно име, директориум, дозволи(пермисии) и други информации. Ext3 е "journalized" и овозможува лесно спасување на загубените податоци. Тоа е најкористениот даточен систем и препорачливо е да го користите него.


Basic Partition Setup
Број Партиција Тип Име Големина Директориум Опис
1 Primary ext3 hda1 5GB / GNU/Linux 1 - Користена за главната GNU/Linux дистрибуција.
2 Primary ext3 hda2 5GB / GNU/Linux 2 - Користена за споредна GNU/Linux дистрибуција.
3 Primary ext3 hda3 5GB / GNU/Linux 3 - Користена за тестирање на GNU/Linux дистрибуција.
4 Extended N/A hda4 rest none Проширената партиција се смета како точка за монтирање но останува немонтирана.
5 Logical swap hda5 1GB GNU/Linux-Swap Користена како swap простор партиција помеѓу дистрибуциите.
6 Logical ext3 hda6 rest /home Домашен директориум го делат сите инсталирани GNU/Linux distros.

Како рачно да монтирате партиција

 • Прочитајте #Како да го користите овој Водич
 • Креирајте точка за монтирање доколку веќе не постои:
 • Во овој пример ќе биде монтирана 3-тата партиција на првиот тврд диск на /media , така што треба да направиме директориум:
sudo mkdir /media/hda3
/media може да биде било кој директориум
/media веќе постои
hda3 може да биде наречен било како
a = е тврдиот диск кој што може да биде b за 2-риот, и c за 3-тиот тврд диск
3 = бројот на партицијата почнувајќи од 1
 • Монтирајте ја партицијата со користење на следнава формула
mount -t [fstype] /dev/hdxy /mountpoint
 • Која што изгледа вака доколку го користите примерот од ext3 даточниот систем:
mount -t ext3 /dev/hda3 /media/hda3


Grub пуштач на системи

Види GRUB од оваа Вики.

Започнување со Ubuntu

Што е Ubuntu

Каде да видам Ubuntu слики од екраните

Каде да ја видам листата на програми/библиотеки кои доаѓаат со Ubuntu?

Каде да ја превземам последната верзија на Ubuntu


Каде да ги нарачам БЕСПЛАТНИТЕ CD-иња со Ubuntu


Каде да најдам помош за Ubuntu


Каде да барам нови програми

Каде да барам елементи за да го направам мојот десктоп поубав


Складишта

Која е оргиналната датотека за складиштата од свежа инсталација

 • Ова е оригиналната складишна датотека од свежа инсталација, лоцирана во /etc/apt/sources.list
deb http://ca.archive.ubuntu.com/ubuntu/ dapper main restricted
deb-src http://ca.archive.ubuntu.com/ubuntu/ dapper main restricted

## Major bug fix updates produced after the final release of the
## distribution.
deb http://ca.archive.ubuntu.com/ubuntu/ dapper-updates main restricted
deb-src http://ca.archive.ubuntu.com/ubuntu/ dapper-updates main restricted

## Uncomment the following two lines to add software from the 'universe'
## repository.
## N.B. software from this repository is ENTIRELY UNSUPPORTED by the Ubuntu
## team, and may not be under a free licence. Please satisfy yourself as to
## your rights to use the software. Also, please note that software in
## universe WILL NOT receive any review or updates from the Ubuntu security
## team.
# deb http://ca.archive.ubuntu.com/ubuntu/ dapper universe
# deb-src http://ca.archive.ubuntu.com/ubuntu/ dapper universe

## Uncomment the following two lines to add software from the 'backports'
## repository.
## N.B. software from this repository may not have been tested as
## extensively as that contained in the main release, although it includes
## newer versions of some applications which may provide useful features.
## Also, please note that software in backports WILL NOT receive any review
## or updates from the Ubuntu security team.
# deb http://ca.archive.ubuntu.com/ubuntu/ dapper-backports main restricted universe multiverse
# deb-src http://ca.archive.ubuntu.com/ubuntu/ dapper-backports main restricted universe multiverse

deb http://security.ubuntu.com/ubuntu dapper-security main restricted
deb-src http://security.ubuntu.com/ubuntu dapper-security main restricted
# deb http://security.ubuntu.com/ubuntu dapper-security universe
# deb-src http://security.ubuntu.com/ubuntu dapper-security universe


Како да додадам додатни складишта

 • Прочитајте #Како да го користите овој водич
 • Додатни складишта може да додавате со користење и на Synaptic. Можеби на новите корисници тоа би им било полсено. Доколку го користите Synaptic-от не мора да го следите остатокот од водичот за додавање на нови складишта..
sudo cp /etc/apt/sources.list /etc/apt/sources.list_backup
sudo gedit /etc/apt/sources.list
 • Заменете се со следниве линии
## Додаете коментар (##) пре било каја линија за која сакате да биде отстранета од проверка.  
## Користете ја следнава sources.list датотека на сопствен ризик. 

deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu dapper main restricted universe multiverse
deb-src http://archive.ubuntu.com/ubuntu dapper main restricted universe multiverse

## MAJOR BUG FIX UPDATES produced after the final release
deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu dapper-updates main restricted universe multiverse
deb-src http://archive.ubuntu.com/ubuntu dapper-updates main restricted universe multiverse

## UBUNTU SECURITY UPDATES
deb http://security.ubuntu.com/ubuntu dapper-security main restricted universe multiverse
deb-src http://security.ubuntu.com/ubuntu dapper-security main restricted universe multiverse

## BACKPORTS REPOSITORY (Unsupported. May contain illegal packages. Use at own risk.)
deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu dapper-backports main restricted universe multiverse
deb-src http://archive.ubuntu.com/ubuntu dapper-backports main restricted universe multiverse

## PLF REPOSITORY (Unsupported. May contain illegal packages. Use at own risk.)
deb http://packages.freecontrib.org/ubuntu/plf breezy free non-free
deb-src http://packages.freecontrib.org/ubuntu/plf breezy free non-free 

 • Зачувајте ја изменетета датотека
sudo apt-get update
Користете сопствена sources.list датотека само доколку разбирате што правите


Ажурирање на Ubuntu

Како да правам автоматско ажурирање на Ubuntu(Automatic Updates)

Ubuntu има програма наречена Ubuntu Update Manager која што автоматски ги ажурира/надградува пакетите. Се појавува мала икона во барот за информации кога има достапни нови надградби. Само кликнете ја иконата и следете ги инструкциите.


Како рачно да го ажурирам Ubuntu

sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
Вообичаени поставки: Оваа треба да биде зачувано затоа претисните 'N' или 'Enter' кога ќе бидете прашани што да направите, освен доколку пакетот строго препорачува конфигурирање на поставката.
 • Други корисни команди:
  • Опис на пакетот
apt-cache show < пакет >
  • Отстранување на некористените пакети
sudo apt-get clean && sudo apt-get autoclean		


Како да го користам dist-upgrade

dist-upgrade = ги надградува пакетите, и отстранува или додадува други пакети, можно расипување на системот. dist-upgrade треба да се користи само кога се тестира некоја дистрибуција или се надградува дистрибуцијата во следна верзија. Доколку се надгадува верзијата на Ubuntu, најверојатно ќе биде потребна промена на source.list датоеката и додавање на складиштата на новата дистрибуција.

Еве ги командите:

sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgrade

Доколку настане расипување на системот тогаш треба да се изврши следнава команда: $sudo dpkg -i --force-overwrite name.deb Доколку и ова не помогне, тогаш заглавени сте со реинсталација на системот, која требаше да ја направите во секој случај..


Лесно инсталирање на додатен софтвер

Што е Automatix ?

Види AutomatixКако да го инсталираш Automatix

Види Automatix.

Додатни апликации

Како да го инсталираш Adobe Reader (PDF Reader) со додаток за Mozilla Firefox

sudo apt-get install acroread
sudo apt-get install mozilla-acroread
sudo apt-get install acroread-plugins


Како да го инсталираш Amorak (Пуштач на Мултимедија)

sudo apt-get install amarok
 • Applications -> Sound & Video -> amaroK


Како да го инсталираш aMule (P2P eMule Клиент)

sudo apt-get install amule


Како да го инсталираш Anjuta (Интегрирана развојна околина)

sudo apt-get install anjuta
 • Applications -> Programming -> Anjuta IDE


Како да го инсталираш Audacity (Аудио Едитор)

sudo apt-get install audacity


Како да го инсталираш Azureus начин без-складишта, кој што изгледа е подобар (P2P BitTorrent клиент)

wget -c http://kent.dl.sourceforge.net/sourceforge/azureus/Azureus_2.4.0.2_linux.tar.bz2
sudo tar jxvf Azureus_2.4.0.2_linux.tar.bz2 -C /opt
sudo gedit /usr/share/applications/azureus.desktop 
 • Внесете ги следниве линии во новата датотека:
[Desktop Entry] 
Name=Azureus
Comment=A Bittorrent client
Exec=/opt/azureus/azureus
Icon=/opt/azureus/Azureus.png
Terminal=false
Type=Application
Categories=Application;Network;
 • Зачувајте ја изменетата датотека
 • Applications -> Internet -> Azureus
Најверојатно ќе има проблеми со овластувањата кога Azureus ќе проба да се ажурира.
За да ги избегнете проблемите сменете ги следниве овластувања:
Забелешка: Заменете го "username" со вашето корисничко име.
sudo chown -R username:username /opt/azureus/plugins
Можеби е потребно да го рестартирате Azureus за да работи како што треба


Како да го инсталираш Blender 3d (Алатка за 3D моделирање)

sudo apt-get install blender
 • Applications -> Graphics -> Blender 3D modeller


Како да го инсталираш Bluefish (html едитор)

sudo apt-get install bluefish
 • Applications -> Programming -> Bluefish Editor
 • Направете го "View in browser" да се отвара вообичаено во Firefox :
  • Bluefish -> Edit -> Preferences -> External Programs
  • Десен клик и влечете и сшуштете ја 'Mozilla' на врвот на листата со преслистувачи('Browser').


Како да го инсталираш build-essential (Основни компајлери)

sudo apt-get install build-essential


Како да го инсталираш BUM (Boot-Up менаџер)

sudo apt-get install bum


Како да го инсталираш Clipboard Daemon за GNOME

wget -c http://easylinux.info/uploads/gnome-clipboard-daemon-1.0.bin.tar.bz2
sudo tar jxvf gnome-clipboard-daemon-1.0.bin.tar.bz2 -C /usr/bin/
sudo chown root:root /usr/bin/gnome-clipboard-daemon
sudo chmod 755 /usr/bin/gnome-clipboard-daemon
sudo gnome-clipboard-daemon &
export EDITOR=gedit && crontab -e
 • Додадете ги следниве линии на крајот од датотеката
@reboot gnome-clipboard-daemon
 • Зачувајте ја изменетата датотека


Како да го инсталираш Cowbell (Организер на музика)

sudo apt-get install cowbell
 • Applications -> Sound & Video -> Cowbell Music Organizer


Како да го инсталираш DC++ (Алатка за делење на датотеки)

wget -c http://easylinux.info/uploads/linuxdcpp.tar.gz 
sudo tar zxvf linuxdcpp.tar.gz -C /opt
sudo gedit /usr/share/applications/dcpp.desktop
 • Внесете ги следниве линии во новата датотека
[Desktop Entry]
Encoding=UTF-8
Name=DC++
Exec=/opt/linuxdcpp/dcpp
Terminal=false
Type=Application
StartupNotify=true
Icon=eyes.png
Categories=Application;Network;
 • Зачувајте ја изменетата датотека
 • Applications -> Internet -> DC++


Како да го инсталираш Dia (Едитор на дијаграми)

sudo apt-get install dia-gnome


Како да го инсталираш digiKam (Прегледувач на слики)

sudo apt-get install digikam
 • Applications -> Graphics -> digikam


Како да го инсталираш Download Manager (Превземач за X)

sudo apt-get install d4x


Како да го инсталираш можност за пуштање на DVD

Забелешка: gstreamer dvd додатокот не е достапен за dapper сеуште. Следниве инструкции ќе бидат достапни наскоро
sudo apt-get install libdvdcss2


Како да го инсталираш dvd::rip (DVD рипер)

sudo apt-get install dvdrip
sudo apt-get install vcdimager
sudo apt-get install cdrdao
sudo apt-get install subtitleripper
sudo ln -fs /usr/bin/rar /usr/bin/rar-2.80
sudo gedit /usr/share/applications/dvdrip.desktop
 • Внесете ги следниве линии во новата датотека
[Desktop Entry]
Name=dvd::rip 
Comment=dvd::rip
Exec=dvdrip
Icon=/usr/share/perl5/Video/DVDRip/icon.xpm
Terminal=false
Type=Application
Categories=Application;AudioVideo;


Како да го инсталираш EasyTAG (ID3 Tag едитор)

sudo apt-get install easytag


Како да инсталрам Ethereal (Анализатор на мрежниот сообраќај)

sudo apt-get install ethereal
 • Applications -> Internet -> Ethereal


Како да го инсталираш додатни фонтови

sudo apt-get install xfonts-intl-arabic
sudo apt-get install xfonts-intl-asian
sudo apt-get install xfonts-intl-chinese
sudo apt-get install xfonts-intl-chinese-big
sudo apt-get install xfonts-intl-european
sudo apt-get install xfonts-intl-japanese
sudo apt-get install xfonts-intl-japanese-big
sudo apt-get install xfonts-intl-phonetic
sudo apt-get install gsfonts-x11
sudo apt-get install msttcorefonts
sudo fc-cache -f -v
Note: Ubuntu Dapper comes with the DejaVu fonts (derived from Bitstream Vera) and provides adequate support for Latin, Greek and Cyrillic based languages.


Како да го инсталираш Firestarter (Firewall)

sudo apt-get install firestarter


Како да го инсталираш Flash Player (Macromedia Flash) додатокот за Mozilla Firefox

sudo apt-get install flashplugin-nonfree
sudo update-flashplugin
 • Рестартирај го Firefox-от


Како да го инсталираш FrostWire (P2P Gnutella клиент кој што е подобар од LimeWire)

wget -c http://internap.dl.sourceforge.net/sourceforge/frostwire/FrostWire-4.10.9-1.i586.deb
sudo dpkg -i FrostWire-4.10*
 • Applications -> Internet -> FrostWire
 • Во моментов пакетот не може да се стартува поради грешката во енкодингот на стартната скрипта. Решението е едноставно
sudo nano /usr/lib/frostwire/runFrost.sh
 • Стиснете ги следниве копчиња
CTRL+O
ALT+D
Enter
CTRL+X
 • Applications -> Internet -> FrostWire


Како да ја инсталирате играта Frozen-Bubble

sudo apt-get install frozen-bubble
 • Applications -> Games -> Frozen-Bubble


Како да ја инсталираш играта Scorched3D

sudo apt-get install scorched3d
sudo gedit /usr/share/applications/scorched3d.desktop
 • Внеси ги следниве линии во новата датотека
[Desktop Entry]
Name=Scorched 3D
Comment=A 3D Remake Of Scorched Earth
Exec=scorched3d
Icon=
Terminal=false
Type=Application
Categories=Application;Game;ArcadeGame;


Како да ја инсталираш играта Tuxracer

sudo apt-get install planetpenguin-racer planetpenguin-racer-data planetpenguin-racer-extras
 • Applications -> Games -> planetpenguin-racer


Како да инсталираш gDesklets (Аплети за работната површина)

sudo apt-get install gdesklets
sudo apt-get install gdesklets-data


Како да го инсталираш gFTP (FTP клиент)

sudo apt-get install gftp


Како да инсталираш GNOME PPP (Dialup PPP клиент)

sudo apt-get install gnome-ppp


Како да инсталираш GnomeBaker (Апликација за режење на CD/DVD)

sudo apt-get install gnomebaker
 • Applications -> Accessories -> GnomeBaker CD/DVD Creator


Како да инсталираш GnuCash (Апликација за сметководство)

sudo apt-get install gnucash
sudo rm -fr /usr/share/gnome/apps/Applications/
sudo gedit /usr/share/applications/GnuCash.desktop
 • Внеси ги следниве линии во новата датотека
[Desktop Entry]
Name=GnuCash
Comment=GnuCash Personal Finance
Exec=gnucash
Icon=/usr/share/pixmaps/gnucash/gnucash-icon.png
Terminal=false
Type=Application
Categories=Application;Office;


Како да инсталираш Goobox (CD Ripper)

sudo apt-get install goobox
sudo rm -f /usr/share/applications/goobox.desktop
sudo gedit /usr/share/applications/goobox.desktop
 • Внеси ги следниве линии во новата датотека
[Desktop Entry]
Name=CD Player & Ripper
Comment=Play and extract CDs
Exec=goobox
Icon=goobox.png
Terminal=false
Type=Application
Categories=Application;AudioVideo;


Како да инсталираш GParted (Partition Editor)

sudo apt-get install gparted


Како да инсталираш J2SE Runtime Environment (JRE) со додаток за Mozilla Firefox

sudo apt-get install sun-j2re1.5
echo 3 | sudo update-alternatives --config java
 • Рестартирај го Firefox-от


Како да инсталираш K3b (Апликација за режење на CD/DVD)

sudo apt-get install k3b k3b-mp3
 • Applications -> Sound & Video -> K3b


Како да инсталираш KDE Edutainment апликација

sudo apt-get install kdeedu
 • Applications -> Education -> ...


Како да инсталираш Kino (Видео уредувач)

sudo apt-get install kino
sudo apt-get install kinoplus
sudo apt-get install kino-timfx
sudo apt-get install kino-dvtitler


Како да инсталираш LinPopUp (GTK port на Winpopup)

sudo apt-get install linpopup
sudo gedit /usr/share/applications/linpopup.desktop
 • Внеси ги следниве линии во новата датотека
[Desktop Entry]
Name=LinPopUp
Comment=LinPopUp
Exec=linpopup
Icon=/usr/share/pixmaps/linpopup.xpm
Terminal=false
Type=Application
Categories=Application;Utility;


Како да инсталираш мултимедија кодеци

Забелешка: Сите познати кодеци освен за wmv
sudo apt-get install gstreamer0.10-ffmpeg
sudo apt-get install gstreamer0.10-gl
sudo apt-get install gstreamer0.10-plugins-base
sudo apt-get install gstreamer0.10-plugins-good
sudo apt-get install gstreamer0.10-plugins-bad
sudo apt-get install gstreamer0.10-plugins-bad-multiverse
sudo apt-get install gstreamer0.10-plugins-ugly
sudo apt-get install gstreamer0.10-plugins-ugly-multiverse


Како да инсталираш Nessus (Сканер на можни сигурносни дупки)

sudo apt-get install nessus
sudo apt-get install nessusd
sudo nessus-adduser
sudo ln -fs /etc/init.d/nessusd /etc/rc2.d/S20nessusd
sudo /etc/init.d/nessusd start
sudo gedit /usr/share/applications/Nessus.desktop
 • Внеси ги следниве линии во новата датотека
[Desktop Entry]
Name=Nessus
Comment=Nessus
Exec=nessus
Icon=/usr/share/pixmaps/nessus.xpm
Terminal=false
Type=Application
Categories=Application;System;


Како да инсталираш Nvu (Систем за дизајн на веб сајтови)

sudo apt-get install nvu
sudo rm -f /usr/share/applications/nvu.desktop
sudo gedit /usr/share/applications/nvu.desktop
 • Внеси ги следниве линии во новата датотека
[Desktop Entry]
Name=Nvu
Comment=Web Development Editor
Exec=nvu
Icon=nvu.xpm
Terminal=false
Type=Application
Categories=Application;Network;


Како да инсталираш Pan (читач на вести)

wget -c http://www.users.on.net/~stubby/pan_0.96_i386.deb
sudo apt-get install libgmime2.1
sudo dpkg -i pan_0.96_i386.deb


Како да инсталираш Quanta Plus (Околина за развој на веб апликации)

sudo apt-get install quanta
 • Applications -> Programming -> Quanta Plus


Како да инсталираш rar (RAR архивер)

sudo apt-get install rar
sudo ln -fs /usr/bin/rar /usr/bin/unrar
 • Applications -> Accessories -> Archive Manager


Како да инсталираш RealPlayer 10 (Пуштач на мултимедиа)

sudo apt-get install realplay
Забелешка: 'realplay' го инсталира RealPlayer 10 од PLF складиштето. 'realplayer' го инсталира RealPlayer 8 од multiverse складиштето.


Како да инсталираш RP-PPPoE (Broadband ADSL/PPPoE клиент)

wget -c http://easylinux.info/uploads/rp-pppoe-3.6.tar.gz
sudo tar zxvf rp-pppoe-3.6.tar.gz -C /opt/
sudo chown -R root:root /opt/rp-pppoe-3.6/
sudo gedit /usr/share/applications/RP-PPPoE.desktop
 • Внеси ги следниве линии во новата датотека
[Desktop Entry]
Name=RP-PPPoE
Comment=RP-PPPoE
Exec=gksudo /opt/rp-pppoe-3.6/go-gui
Icon=
Terminal=false
Type=Application
Categories=Application;Network;


Како да инсталираш RSSOwl (RSS/RDF/Atom читач на вести)

wget -c http://easylinux.info/uploads/rssowl_linux_1_1_3_bin.tar.gz
sudo tar zxvf rssowl_linux_1_1_3_bin.tar.gz -C /opt/
sudo chown -R root:root /opt/rssowl_linux_1_1_3_bin/
sudo gedit /usr/bin/runRSSOwl.sh
 • Внеси ги следниве линии во новата датотека
export MOZILLA_FIVE_HOME=/usr/lib/mozilla-firefox
export LD_LIBRARY_PATH=$LD_LIBRARY_PATH:${MOZILLA_FIVE_HOME}:${LD_LIBRARY_PATH}
cd /opt/rssowl_linux_1_1_3_bin/
./run.sh
 • Зачувај ја изменетата датотека
sudo chmod +x /usr/bin/runRSSOwl.sh
sudo gedit /usr/share/applications/RSSOwl.desktop
 • Внеси ги следниве линии во новата датотека
[Desktop Entry]
Name=RSSOwl
Comment=RSSOwl
Exec=runRSSOwl.sh
Icon=/opt/rssowl_linux_1_1_3_bin/rssowl.xpm
Terminal=false
Type=Application
Categories=Application;Network;
 • Зачувај ја изменетата датотека
 • Applications -> Internet -> RSSOwlКако да инсталираш Scribus (Desktop Publishing Application)

sudo apt-get install scribus


Како да инсталираш Skype (месинџер)

wget -c http://download.skype.com/linux/skype_staticQT-1.2.0.18.tar.bz2
sudo tar jxvf skype_staticQT-1.2.0.18.tar.bz2 -C /opt/
sudo ln -s /opt/skype-1.2.0.18/skype /usr/bin/skype
sudo cp /opt/skype-1.2.0.18/skype.desktop /usr/share/applications/skype.desktop
sudo cp /opt/skype-1.2.0.18/icons/skype_32_32.png /usr/share/icons/hicolor/32x32/apps/skype.png
rm skype_staticQT-1.2.0.18.tar.bz2


Како да инсталираш Stellarium (виртуелен планетариум)

sudo apt-get install stellarium
sudo gedit /usr/share/applications/stellarium.desktop

 • Внеси ги следниве линии во новата датотека
[Desktop Entry]
Name=Stellarium
Comment=Virtual planetarium
Exec=stellarium
Terminal=false
Type=Application
Categories=Application;Education;
 • Applications -> Education -> Stellarium


Како да инсталираш Streamtuner (Stream Directory Browser)

sudo apt-get install streamtuner
sudo apt-get install streamripper


Како да инсталираш Thunderbird (Mozilla емаил клиент)

sudo apt-get install mozilla-thunderbird


Како да инсталираш Totem (пуштач на мултимедија) со додаток за Mozilla Firefox

sudo apt-get install totem-gstreamer-firefox-plugin
 • Restart Mozilla Firefox


Како да инсталираш Wine

sudo gedit /etc/apt/sources.list
 • внеси ги следниве лини на крајот на датотеката
## WineHQ APT Repository
deb http://wine.sourceforge.net/apt/ binary/
deb-src http://wine.sourceforge.net/apt/ source/
 • зачувај ја датотеката
sudo apt-get update
sudo apt-get install wine 
sudo apt-get install msttcorefonts
 • стартувај го winecfg да го конфигурирате Wine за вашиот софтвер
winecfg
Конфигурирањето варира во зависност од апликацијата
Пребарувајте ја базата на апликации кои може да се стартуваат со Wine на http://appdb.winehq.org/
Гуглајте со клучните зборови 'wine + <Името на апликацијата> + linux


Како да инсталираш Xine-ui (пуштач на мултимедија)

sudo apt-get install xine-ui
 • Асоцирајте го xine-ui да ги пушта мултимедиа датотеките
gconftool-2 --type string --set /desktop/gnome/volume_manager/autoplay_dvd_command "xine dvd://"
sudo rm -f /usr/share/applnk/Multimedia/xine.desktop
sudo ln -fs /usr/share/xine/desktop/xine.desktop /usr/share/applications/
sudo cp /usr/share/applications/defaults.list /usr/share/applications/defaults.list_backup
sudo sed -e 's/totem.desktop/xine.desktop/g' /usr/share/applications/defaults.list_backup > /tmp/defaults.list
sudo mv /tmp/defaults.list /usr/share/applications/defaults.list


Како да инсталираш XMMS (Multimedia Player)

 • Инсталирај XMMS со docker-applet (xmms-status-plugin) и XMMS кожи.
sudo apt-get install xmms xmms-status-plugin xmms-skins
 • Овозможи 'Status Docklet Plugin 1.0'
Ctrl-P -> Табот General Plugins -> Изберете 'Status Docklet Plugin' и кликнете 'Enable' доле десноt -> OK
 • Избери кожа
Alt-S -> погледни во 'Directiories' на дното и осигурајте се дека '/usr/share/xmms/Skins' е осветлено 
Листајте низ кожите во со користење на горе/доле стрелките на тастатуракта -> кликнете 'Close' кога ќе завршите
 • За додатни XMMS кожи
  • Барајте XMMS/BMP/Winamp кожи на интернет -> превземете ги и копирајте ги во /home/username/.xmms/skins.

XMMS Инсталација на претподесени вредности на еквилајзерот

 • Најверојатно забележавте дека XMMS не доаѓа со предподесени вредности на еквилајзерот(познати како Equalizer prests). Сепак можно е увезување на подесените вредности од Winamp еквилајзерот со помош на следните неколку команди.:
 • Внимание: Ова ќе ги избрише сопствените поставени вредности на еквилајзерот доколку сте имале некои
wget http://xmms.org/misc/winamp_presets.gz
gunzip winamp_presets.gz
mv winamp_presets ~/.xmms/eq.preset
Рестартирајте го XMMS

Асоцирајте ги MP3/M3U/WAV датотеките за да се отвараат со XMMS(вообичаен пуштач за тие екстензии)

sudo cp /usr/share/applications/defaults.list /usr/share/applications/defaults.list_backup
sudo cp /usr/share/applications/defaults.list /tmp/defaults.list_tmp
sudo sed -e 's/audio\/mpeg=.*/audio\/mpeg=XMMS.desktop/g' /tmp/defaults.list_tmp > /tmp/defaults.mp3
sudo sed -e 's/audio\/x-mpegurl=.*/audio\/x-mpegurl=XMMS.desktop/g' /tmp/defaults.mp3 > /tmp/defaults.m3u
sudo sed -e 's/audio\/x-wav=.*/audio\/x-wav=XMMS.desktop/g' /tmp/defaults.m3u > /tmp/defaults.list
sudo mv /tmp/defaults.list /usr/share/applications/defaults.list
sudo rm -f /tmp/defaults.*


Подесување на веќе инсталираните апликации

Како да го подесиш Evolution (email/calendar/addressbook)

 • Користете го корисничкото уптаство за Evolution на Here


Како да го подесите Firefox? (веб прелистувач)

 • Увезете обележувачи: Firefox-от мора да биде вклучен за да можете да ги увезете обележувачите. Местото каде што Firefox ги чува неговите обележувачи е

/home/username/.mozilla/firefox/xxxxxxxx.default/bookmarks.html

 • Import Bookmarks -> Bookmarks -> Manage Bookmarks -> File -> Import -> (From File) Next -> (изберете ја локацијата на обележувачите) Open
 • Користење на Firefox


Како да го подесите Nautilus за ftp (уредувач/истражувач на датотеки)

 • Отворете го Nautilus -> Places -> Home Folder
 • Nautilus -> File -> Connect to Server...
Service Type: (choose 'Custom Location')
Location (URI): 'ftp://www.nameofwebsite.xxx'
Name to use for connection: 'name_of_connection'
 • -> Connect
 • Open new connection -> Places -> 'name_of_connection'
'Authentication Required' екранот -> Connect as user: внесете корисничко име и лозинка
 -> кликнете 'Remember password for this session' -> Connect


Други работни околини

Како да инсталираш KDE

sudo apt-get install kubuntu-desktop
Забелешка: За оваа инсталација е потребна ~400MB простор на дискот
 • System -> Log Out -> Log Out
 • За да се најавите во KDE кликнете на Sessions и изберете KDE


Како да инсталираш XFCE

sudo apt-get install xubuntu-desktop
 • System -> Log Out -> Log Out
 • За да се најавите во XFCE кликнете на Sessions и изберете XFCE


Eye Candy

Како да инсталираш Xgl/Compiz (Nvidia)

sudo cp /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf_backup
sudo gedit /etc/X11/xorg.conf
 • Најдете ја секцијата
Section "Module"
 	Load	"i2c"
	Load	"bitmap"
	...
	Load	"type1"
	Load	"vbe"
EndSection
 • Искоментирајте ги dri and GLcore (доколку постојат)
#	Load	"dri"
#	Load	"GLcore"
 • Осигурајте се дека glx модулот е вчитан
 	Load	"glx"
 • Најдете ја оваа секција (вредностите може да варираат и да се разликуваат од дадените подолу)
Section "Device"
	Identifier	"NVIDIA Corporation NV18 [GeForce4 MX 4000 AGP 8x]"
	Driver		"nv"
	BusID		"PCI:1:0:0"
EndSection
Забелешка: 'Identifier' тагот погоре ќе ја прикажува информацијата на Nvidia картичката инсталирана на твојот компјутер.
 • Заменете ги со следниве линии оставајќи ги Identifier и BusID како што се
Section "Device"
	...
	Driver		"nvidia"
	...
	Option		"RenderAccel"		"true"
	Option		"AllowGLXWithComposite" "true"
EndSection
 • Најдете ја оваа секција
Section "Screen"
	Identifier	"Default Screen"
	Device		"NVIDIA Corporation NV34M [GeForce FX Go5200]"
	Monitor		"Generic Monitor"
	DefaultDepth	16
 • Направете DefaultDepth да биде поставена на 24, ако не е веќе
	DefaultDepth	24
 • Зачувај ја изменетата датотека
 • Инсталирај Xgl/Compiz
sudo apt-get install compiz xserver-xgl libgl1-mesa xserver-xorg libglitz-glx1 compiz-gnome
sudo cp /etc/gdm/gdm.conf-custom /etc/gdm/gdm.conf-custom-backup
sudo gedit /etc/gdm/gdm.conf-custom
 • Заменете се со следниве линии
# GDM Configuration Customization file.
#
# This file is the appropriate place for specifying your customizations to the
# GDM configuration.  If you run gdmsetup, it will automatically edit this
# file for you and will cause the daemon and any running GDM GUI programs to
# automatically update with the new configuration. Not all configuration
# options are supported by gdmsetup, so to modify some values it may be
# necessary to modify this file directly by hand.
# 
# To hand-edit this file, simply add or modify the key=value combination in
# the appropriate section in the template below. Refer to the comments in the
# gdm.conf file for information about each option. Also refer to the reference
# documentation.
# 
# If you hand edit a GDM configuration file, you should run the following
# command to get the GDM daemon to notice the change. Any running GDM GUI
# programs will also be notified to update with the new configuration.
# 
# gdmflexiserver --command="UPDATE_CONFIG <configuration key>"
#
# For example, the "Enable" key in the "[debug]" section would be specified by
# "debug/Enable".
# 
# You can also run gdm-restart or gdm-safe-restart to cause GDM to restart and
# re-read the new configuration settings. You can also restart GDM by sending
# a HUP or USR1 signal to the daemon. HUP behaves like gdm-restart and causes
# any user session started by GDM to exit immediately while USR1 behaves like
# gdm-safe-restart and will wait until all users log out before restarting GDM.
# 
# For full reference documentation see the gnome help browser under
# GNOME|System category. You can also find the docs in HTML form on
# http://www.gnome.org/projects/gdm/
# 
# NOTE: Lines that begin with "#" are considered comments.
# 
# Have fun!

[daemon]

[security]

[xdmcp]

[gui]

[greeter]

[chooser]

[debug]

[servers]# Override display 1 to use Xgl
0=Xgl 

[server-Xgl] 
name=Xgl server 
command=/usr/bin/Xgl :0 -fullscreen -ac -accel glx:pbuffer -accel xv:fbo 
flexible=true
 • Креирајте скрипта што го стартува Xgl/Compiz на почетокот
sudo gedit /usr/bin/thefuture
 • Внеси ги следниве линии во новата датотека. Заменете го .us соо соодветната тастатура на регионот. Пример .uk за Велика Британија. Доколку не се сигурни оставете ги .us

#!/bin/bash
gnome-window-decorator & compiz --replace gconf decoration wobbly fade minimize cube rotate zoom scale move resize place switcher &
xmodmap /usr/share/xmodmap/xmodmap.us

 • Зачувајте ја датотеката
sudo chmod 755 /usr/bin/thefuture
 • Да го стартувате compiz за оваа сесија
thefuture
 • Совети
  • Промена на прозорци = Alt + Tab
  • Подреди и погледни ги сите прозорци = F12 го вклучува или исклучува; кликнувањето на прозорецот ќе го зумира на предниот дел
  • Промена на работните околини на коцката = Ctrl + Alt + Стрелка за лево/Стрелка за десно
  • Промена на работните околини на коцката - со следење на активниот прозорец = Ctrl + Shift + Alt + Стрелка за лево/Стрелка за десно
  • Ротација на коцката рачно = Ctrl + Alt + клик на левото копче
  • Зумирање еднаш = Супер копче + клик на десно копче од глувчето
  • Зумирање/Одзумирање-рачно = Супер копче + тркалце на глувчето нагоре/надоле
  • Преместување на прозорец = Alt + лев клик на глувчето
  • Промена на големината на прозорецот = Alt + десен клик на глувчето


Комерцијални апликации

Како да инсталираш Windows 9X/ME/2000/XP (Win4Lin)


Како да инсталираш Виндоус апликации (CrossOver Office)

 • crossover верзијата што се користи во овој пример е install-crossover-standard-demo-4.2.sh
 • Види #Како да го користите овој водич
 • Одете на http://www.codweavers.com и превземи ја најновата верзија.
 • Влезете во директориумите каде што наоѓа install-crossover-standard-demo-X.X.sh со користење на терминалот.
cd /home/username
sh install-crossover-standard-demo-4.2.sh
Секвенцата за инсталација е следнава
Екран за согласност со лиценцата-> OK
CrossOver Office Standard Setup Screen -> Begin Install
CrossOver Office Standard Setup Screen -> Configure Now
 • Стартување на апликацијата: -> Applications -> CrossOver -> Office Setup
 • Отстранување на апликацијата: -> Applications -> Crossover -> Uninstall Office


Како да ги инсталираш вообичаените Windows игри (Cedega)


Администрација на корисници

Како да ја подесите/смените/овозможите root корисничката лозинка

sudo passwd root


Како да ја оневозможите root коринсничката сметка

sudo passwd -l root


Како да дозволите root корисник да се најавува во GNOME

Security Tab -> Security -> Allow local system administrator login (Штиклирано)


Како да се префлите во root корисник во конзолен мод

sudo -s -H
Лозинка: <корисничката лозинка>


Како да додавате/изменувате/бришете корисници на системот

Users Tab -> Add User.../Properties/Delete
или
sudo useradd jim
sudo userdel jim
 • За повеќе информации прочитајте
man usermod


Како да додавате/изменувате/бришете системски групи

Groups Tab -> Add Group.../Properties/Delete


Како автоматски да се најавувате во GNOME (не е безбедно)

Security -> Automatic Login ->
Enable Automatic Login (Штиклирани)
Корисник: (внесете корисничкоиме) или (кликнете на стрелката да ја видите листата)


Како да дозволите повеќе sudo-вци

export EDITOR=gedit && sudo visudo
 • Додадете ја следнава линија на крајот на датотеката
system_username	ALL=(ALL) ALL
 • Зачувај ја изменетата датотека


Како да го користите "sudo" без прашалник за лозинка (не е безбедно)

export EDITOR=gedit && sudo visudo
 • Најдете ја следнава линија
...
system_username	ALL=(ALL) ALL
...
 • Заменете ја со следнава линија
system_username	ALL=(ALL) NOPASSWD: ALL
 • Зачувај ја изменетата датотека


Како експлицитно да ја уништите "sudo" сесијата

sudo -K


Како да ги менувате овластувањата(permissions) за датотеките/фолдерите

Десен клик на датотеката/папката -> Properties
Табот Permissions -> Read/Write/Execute (Штиклирајте ги овластувањата за Owner/Group/Others)


Како да ја менувате сопственоста на датотеките/папките

sudo chown system_username /location_of_files_or_folders


Како да ја менувате групата на сопственоста на датотеките/папките

sudo chgrp system_groupname /location_of_files_or_folders


Хардвер

Како да инсталираш графички драјвери (NVIDIA)

sudo apt-get install nvidia-glx
sudo cp /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf_backup
sudo nvidia-glx-config enable
доколку настане грешка и не сте во можност да го овозможите nvidia-glx тогаш мора работата да се заврши рачно
 • Да го овозможите nvidia-glx рачно
sudo gedit /etc/X11/xorg.conf
 • најдете ја следнава линија
Section "Device"
	Identifier	"NVIDIA Corporation xxxx [xxxxx xx xxxx xxx xx]"
	Driver		"nv"
	BusID		"PCI:1:0:0"
EndSection
 • заменете го "nv" со "nvidia" за да изгледа вака
Section "Device"
	Identifier	"NVIDIA Corporation xxxx [xxxxx xx xxxx xxx xx]"
	Driver		"nvidia"
	BusID		"PCI:1:0:0"
EndSection
enable nvidia-settings -- optional
sudo gedit /usr/share/applications/NVIDIA-Settings.desktop
 • Вметнете ги следниве линии во новата датотека:
[Desktop Entry]
Name=NVIDIA Settings
Comment=NVIDIA Settings
Exec=nvidia-settings
Icon=
Terminal=false
Type=Application
Categories=Application;System;
 • Зачувај ја изменетата датотека


Како да го оневозможите NVIDIA graphics логото при стартувањето на GNOME

sudo cp /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf_backup
sudo gedit /etc/X11/xorg.conf
 • Најдете ја следнава секција
...
Section "Device"
	Identifier	"NVIDIA Corporation NV11 [GeForce2 MX/MX 400]"
	Driver		"nvidia"
	BusID		"PCI:1:0:0"
...
 • Додадете ја следнава линија под неа
 Option		"NoLogo"


Како да инсталираш Graphics Driver (ATI)


Како да го идентификувате чипсетот на модемот

wget -c http://easylinux.info/uploads/scanModem.gz
gunzip -c scanModem.gz > scanModem
chmod +x scanModem
sudo cp scanModem /usr/bin/
 • Да го идентификувате чипсетот на модемот
sudo scanModem
gedit Modem/ModemData.txt


Како да инсталираш драјвери за модем (SmartLink)

uname -r (must be 2.6.10-5-386)
wget -c http://easylinux.info/uploads/sl-modem-modules-2.6.10-5-386_2.9.9a-1ubuntu2+2.6.10-34_i386.deb
sudo dpkg -i sl-modem-modules-*.deb
sudo apt-get install sl-modem-daemon


Како да конфигурирам PalmOS уреди

sudo gedit /etc/udev/rules.d/10-custom.rules
 • Вметнете ја следнава линија во новата датотека
BUS="usb", SYSFS{product}="Palm Handheld*", KERNEL="ttyUSB*", NAME{ignore_remove}="pilot", MODE="666"
 • Зачувај ја изменетата датотека
 • System -> Preferences -> PalmOS Devices
 • Следете ги инструкциите на екранот


Како да ја излистам табелата со партиции

sudo fdisk -l
 • Може да користите и System -> Administration -> Disks


Како да ја излистам состојбата на даточниот систем и искористеноста на просторот

df -T -h
 • Може да користите и System -> Administration -> Disks


Како да ги излистам монтираните уреди

mount


Како да ги излистам PCI уредите

lspci


Како да ги излистам USB уредите

lsusb


Како да го забрзам CD/DVD-ROM

пр. Претпоставено е дека /dev/cdrom е локацијата на CD/DVD-ROM
sudo hdparm -d1 /dev/cdrom
sudo cp /etc/hdparm.conf /etc/hdparm.conf_backup
sudo gedit /etc/hdparm.conf
 • Додадете ги следниве линии на крајот на датотеката
/dev/cdrom {
  dma = on
}
 • Зачувај ја изменетата датотека


Како да го монтирам/демонтирам CD/DVD-ROM рачно, и да ги прикажува сите скриени и асоцирани датотеки/папки

пр. Претпоставено е дека /media/cdrom0/ е локацијата на CD/DVD-ROM
 • Да го монтирате CD/DVD-ROM
sudo mount /media/cdrom0/ -o unhide
 • Да го демонтирате CD/DVD-ROM
sudo umount /media/cdrom0/


Како “на сила“ да го демонтирате CD/DVD-ROM рачно

пр. Претпоставено е дека /media/cdrom0/ е локацијата на CD/DVD-ROM
sudo umount /media/cdrom0/ -l


Како да ја ремонтирате(remount) /etc/fstab без рестартирање

sudo mount -a


CD/DVD Режење

Како да испразните CD-RW/DVD-RW

пр. Претпоставено е дека /media/cdrom/ е локацијата на CD/DVD-ROM
sudo umount /dev/cdrom
cdrecord dev=/dev/cdrom blank=fast


Како да режете датотеки/папки во CD/DVD

nautilus burn:///
 • Истражувач на датотеки: CD/DVD Creator
 • Влечете ги датотеките/папките во прозорецот
File Menu -> Write to Disc... -> Write


Како да изрежете Слика (ISO) CD/DVD

Десен клик на Сликата(ISO-то)-> Write to Disc... -> Write


Како да направите дупликат CD/DVD


Како да направите Слика(ISO) датотека од CD/DVD

пр. Претпоставено е дека /media/cdrom/ е локацијата на CD/DVD-ROM
sudo umount /dev/cdrom
dd if=/dev/cdrom of=file.iso bs=1024


Како да креирате Слика(ISO) датотека од папки

mkisofs -o file.iso /location_of_folder/


Како да генерирате MD5 checksum датотеки

md5sum file.iso > file.iso.md5


Како да го проверувате MD5 checksum на датотеките

пр. Претпоставено е дека /media/cdrom/ е локацијата на CD/DVD-ROM
md5sum -c file.iso.md5


Како да монтирате/демонтирате Слика (ISO) датотеки без да ги режете

sudo mkdir /media/iso
sudo modprobe loop
sudo mount file.iso /media/iso/ -t iso9660 -o loop
 • Демонтирање на ISO датотека
sudo umount /media/iso/


Како да ја подесите/смените брзината на режење на CD/DVD режачот

/ -> apps -> nautilus-cd-burner -> default_speed (подесете/сменете ја брзината на режење)


Како да овозможите burnproof за CD/DVD режач

/ -> apps -> nautilus-cd-burner -> burnproof (Checked)


Како да овозможите overburn за CD/DVD режач

/ -> apps -> nautilus-cd-burner -> overburn (Checked)


Умрежување

Како да го конфигурирате Google Talk


Како да ги активирате/деактивирате мрежните конекции

Connections Tab -> Select "Ethernet connection" -> Activate/Deactivate


Како да ги конфигурирате мрежните конекции

Connections Tab -> Select "Ethernet connection" -> Properties
Connection -> Enable this connection (Штиклирано)
Connection Settings -> Configuration: Изберете "DHCP/Static IP address"
DNS Tab -> DNS Servers -> Add/Delete


Како да ги конфигурирате dialup конекциите

sudo pppconfig
 • Да се поврзете dialup
sudo pon provider_name
 • Да се исклучите од dialup
sudo poff


Како да конфигурирате broadband конекции

sudo pppoeconf


Како да го смените името на компјутерот

General Tab -> Host Settings -> Hostname: Specify the computer name 
 • Зачувате и затворете ги сите отворени апликации. Рестартирајте го компјутерот


Како да го смените описот на компјутерот

sudo cp /etc/samba/smb.conf /etc/samba/smb.conf_backup
sudo gedit /etc/samba/smb.conf
 • најдете ја следнава линија
...
 server string = %h server (Samba, Ubuntu)
...
 • Заменете ја со следнава линија
 server string = new_computer_descriptions
 • Зачувај ја изменетата датотека
sudo testparm
sudo /etc/init.d/samba restart


Како да го смените Доменот/Работната група на компјутерот

sudo cp /etc/samba/smb.conf /etc/samba/smb.conf_backup
sudo gedit /etc/samba/smb.conf
 • најдете ја следнава линија
...
 workgroup = MSHOME
...
 • Заменете ја со следнава линија
 workgroup = new_domain_or_workgroup
 • Зачувај ја изменетата датотека
sudo testparm
sudo /etc/init.d/samba restart


Како да назначите име на хостот(Hostname) на локална машина со динамичка IP адреса со користење на DynDNS сервис

sudo apt-get install ipcheck
sudo gedit /etc/ppp/ip-up.d/dyndns_update.sh
 • Внеси ги следниве линии во новата датотека
 #!/bin/sh

 USERNAME=myusername
 PASSWORD=mypassword
 HOSTNAME=myhostname.dyndns.org

 cd /root/
 if [ -f /root/ipcheck.dat ]; then
 ipcheck -r checkip.dyndns.org:8245 $USERNAME $PASSWORD $HOSTNAME
 else
 ipcheck --makedat -r checkip.dyndns.org:8245 $USERNAME $PASSWORD $HOSTNAME
 fi
 • Зачувај ја изменетата датотека
sudo chmod 700 /etc/ppp/ip-up.d/dyndns_update.sh
sudo sh /etc/ppp/ip-up.d/dyndns_update.sh


Како да споделувате папки-лесниот начин

Десен клик на папката -> Share folder
Shared folder -> Share with: Изберете "SMB"
Share properties -> Name: Специфицирајте го името за споделување


Како да истражувате низ мрежните компјутери

Претпоставено е дека мрежните конекции се правилно конфигурирани
Доколку компјутерот или мрежните папки не можат да се најдат, пробајте да пристапите кон нив дирекно
Види #Како да пристапите на мрежни папки без монтирање
 • Places -> Network Servers


Како да пристапите на мрежни папки без монтирање

Претпоставено е дека мрежните конекции се правилно конфигурирани
IP на мрежниот компјутер: 192.168.0.1
Име на споделената папка: linux
 • Отвори Run Application -> Alt+F2
 • Внесете ја следнава линија во полето за внес на текст во Run Application:
smb://192.168.0.1/linux
 • Кликнете "Run"


Како да монтирате/демонтирате папки рачно, и да дозволите сите корисници да можат да ги читат

Претпоставено е дека мрежните конекции се правилно конфигурирани
IP на мрежниот компјутер: 192.168.0.1
Корисничко име на мрежниот компјутер: myusername
Лозинка на мрежниот компјутер: mypassword
Име на споделената папка: linux
Локална папка за монтирање: /media/sharename
 • За да ја монтирате мрежната папка
sudo mkdir /media/sharename
sudo mount //192.168.0.1/linux /media/sharename/ -o username=myusername,password=mypassword
 • За да ја демонтирате мрежната папка
sudo umount /media/sharename/


Како да монтирате/демонтирате папки рачно, и да дозволите сите корисници да можат да ги читат и запишуваат

Претпоставено е дека мрежните конекции се правилно конфигурирани
IP на мрежниот компјутер: 192.168.0.1
Корисничко име на мрежниот компјутер: myusername
Лозинка на мрежниот компјутер: mypassword
Име на споделената папка: linux
Локална папка за монтирање: /media/sharename
 • Да ја монтирате мрежната папка
sudo mkdir /media/sharename
sudo mount //192.168.0.1/linux /media/sharename/ -o username=myusername,password=mypassword,dmask=777,fmask=777
 • Да ја демонтирате мрежната папка
sudo umount /media/sharename/


Како да монтирате мрежни папки при стартување, и да дозволите сите корисници да можат да читаат од нив

Претпоставено е дека мрежните конекции се правилно конфигурирани
IP на мрежниот компјутер: 192.168.0.1
Корисничко име на мрежниот компјутер: myusername
Лозинка на мрежниот компјутер: mypassword
Име на споделената папка: linux
Локална папка за монтирање: /media/sharename
sudo mkdir /media/sharename
sudo gedit /root/.smbcredentials
 • Внеси ги следниве линии во новата датотека
username=myusername
password=mypassword 
 • Зачувај ја изменетата датотека
sudo chmod 700 /root/.smbcredentials
sudo cp /etc/fstab /etc/fstab_backup
sudo gedit /etc/fstab
 • Додадете ги следнива линија на крајот на датотеката
//192.168.0.1/linux  /media/sharename smbfs credentials=/root/.smbcredentials  0  0


Како да монтирате мрежни папки при стартување, и да дозволите сите корисници да можат да читаат и запишуваат од нив

Претпоставено е дека мрежните конекции се правилно конфигурирани
IP на мрежниот компјутер: 192.168.0.1
Корисничко име на мрежниот компјутер: myusername
Лозинка на мрежниот компјутер: mypassword
Име на споделената папка: linux
Локална папка за монтирање: /media/sharename
sudo mkdir /media/sharename
sudo gedit /root/.smbcredentials
 • Внеси ги следниве линии во новата датотека
username=myusername
password=mypassword
 • Зачувај ја изменетата датотека
sudo chmod 700 /root/.smbcredentials
sudo cp /etc/fstab /etc/fstab_backup
sudo gedit /etc/fstab
 • Додади ја следнава линија на крајот од датотеката
//192.168.0.1/linux  /media/sharename smbfs credentials=/root/.smbcredentials,dmask=777,fmask=777 0  0


Како да овозможите ipw2200 и wpa да работат


Како да конфигурирате и стартувате PPTP тунели (VPN)

ИЛИ
 • Инсталирајте го рачно
wget -c http://linux.edu.lv/uploads/content/pptp.tar.gz
tar zxvf pptp.tar.gz
sudo sh ./pptp/install
 • Да го конфигурирате PPTP клиентот
sudo gedit /usr/share/applications/pptpconfig.desktop
 • Заменете ја содржината на оваа датотека со следниве линии
[Desktop Entry]
Name=PPTP Client
Comment=Configure and start PPTP tunnels (VPN)
Categories=Application;Network
Encoding=UTF-8
Exec=gksudo pptpconfig
Icon=gnome-remote-desktop.png
StartupNotify=true
Terminal=false
Type=Application
 • Горниве лнии ја менуваат вообичаената датотека на три начини: се поставува апликација во категоријата Application/Internet , gksudo ќе направи апликацијата да се стартува како супер корисник и поставивме фина икона што ќе се појави во менито.
 • Стартувајте го клиентот со Applications -> Internet -> PPTP Client


Далечна работна околина

Како да конфигурирате далечна работна околина (не е безбедно)

Внимание! Далечната работна околина ќе работи само доколку сте најавени под GNOME сесија
Оставањето на компјутерот без подршка на GNOME сесијата не е безбедно
Користете (System -> Lock Screen) и исклучете го мониторот кога комјутерот не работите на компјутерот
 • System -> Preferences -> Remote Desktop
 • Remote Desktop Preferences
Sharing ->
Allow other users to view your desktop (Штиклирано)
Allow other users to control your desktop (Штиклирано)
Security ->
Ask you for confirmation (Не штиклирано)
Require the user to enter this password: (Штиклирано)
Password: Внесете ја лозинката


Како да се поврзете на далечна Ubuntu работна околина

Претпоставка дека далечната Ubuntu машина ја има конфигурирано далечната работна околина
Види #Како да конфигурирате далечна работна околина (не е безбедно)
Далечна Ubuntu машина: 192.168.0.1
vncviewer -fullscreen 192.168.0.1:0
 • За да излезете од vncviewer
Претиснете 'F8' -> Quit viewer


Како да се поврзете на далечна Ubuntu работна околина преку Windows машина

Претпоставка дека далечната Ubuntu машина ја има конфигурирано далечната работна околина
Види #Како да конфигурирате далечна работна околина (не е безбедно)
Далечна Ubuntu машина: 192.168.0.1
 • Превземете го VNC прегледувачот: Here


Windows

Како да монтирате/демонтирате Windows партиции (NTFS) рачно и да дозволите сите други корисници да ја читаат

Претпоставака дека /dev/hda1 е локацијата на Windows паритицијата (NTFS)
Локален фолдер за монтирање: /media/windows
 • Да монтирате Windows партиција
sudo mkdir /media/windows
sudo mount /dev/hda1 /media/windows/ -t ntfs -o nls=utf8,umask=0222
 • Да демонтирате Windows партиција
sudo umount /media/windows/


Како да монтирам/демонтирам Windows партиции(FAT) рачно и да дозволам сите корисници да ја читаат/запишуваат

Претпоставака дека /dev/hda1 е локацијата на Windows паритицијата (FAT)
Локална папка за монтирање: /media/windows
 • За да ја монтирате партицијата
sudo mkdir /media/windows
sudo mount /dev/hda1 /media/windows/ -t vfat -o iocharset=utf8,umask=000
 • За да ја демонтирате Windows партицијата
sudo umount /media/windows/


Како да монтирам Windows(NTFS) партиција при стартување, и да дозволите сите корисници да читаат од неа

Претпоставака дека /dev/hda1 е локацијата на Windows паритицијата (NTFS)
Локална папка за монтирање: /media/windows
sudo mkdir /media/windows
sudo cp /etc/fstab /etc/fstab_backup
sudo gedit /etc/fstab
 • Додадете ја следнава линија на крајот на датотеката
/dev/hda1  /media/windows ntfs nls=utf8,umask=0222 0  0


Како да монтирате (FAT) партициити при стартување и да дозволите читање и запишување на сите корисници

Претпоставака дека /dev/hda1 е локацијата на Windows паритицијата (FAT)
Локална папка за монтирање: /media/windows
sudo mkdir /media/windows
sudo cp /etc/fstab /etc/fstab_backup
sudo gedit /etc/fstab
 • Додадете ја следнава линија на крајот од датотеката
/dev/hda1  /media/windows vfat iocharset=utf8,umask=000 0  0Безбедност

Кои се основните работи што треба да ги знам за безбедноста на моето Ubuntu

 • Види #Како да го користите овој водич
 • Осигурајте се дека тврдиот диск е прв во BIOS стартната секвенца
  • Тоа овозможува да се заштитите од користење на GNU/Linux инсталациско CD што овозможува добивање на root корисничко ниво
  • Да спречите други со помош на користење на GNU/Linux Live CD да го стартуваат системот, со што ќе им биде овозможено бришење/истражување/делење на целиот хард диск
  • Да спречите инсталирање на друг оперативен систем
 • Осигурајте се дека имате лозинка на BIOS-от
  • За да спречите промена на стартната(boot-up) секвенца на BIOS-от
 • Осигурајте се дека компјутерот е лоциран на безбедно место
  • За да спречите отстранување на тврдиот диск што овозможува бришење/прегледување на целот тврд диск на друг компјутер
  • Да спречите отстранување на комјутерската батерија на плочата, што ја ресетира лозинката
 • Осигурајте се дека лозинките користени на компјутерот не може лесно да се погодат.
  • Да се обезбедите од кракување на вашата лозинка со помош на некој програм што користи брут форс(John The Ripper)
  • Креирајте лозинки со минимум 8 карактери
  • Креирајте лозинки кои содржат и карактери/броеви, големи и мали букви.
 • Осигурајте се дека интереактивната контрола за уредување за GRUB менито е овозможена
 • Осигурајте се дека листање на историјата е оневозможено во конзолен мод
 • Осигурајте се дека Ctrl+Alt+Del е оневозможено во Конзолен мод
 • Осигурајте се дека е опцијата за интеракција е подесена за отстранување, копирање и преместување на датотеки/папки во конзолен мод
 • За нормално користење на компјутерот, најавувајте се како нормален корисник
 • Оневозможете ja root сметката. Користете "sudo"
 • Инсталирај Огнен ѕид(Firewall)
 • Извршувајте тестови за ранливост на системот


Како да го оневозможите интерактивната контрола за изменување на GRUB менито

grub
grub> md5crypt
Password: ****** (ubuntu)
Encrypted: $1$ZWnke0$1fzDBVjUcT1Mpdd4u/T961 (encrypted password)
grub> quit
sudo cp /boot/grub/menu.lst /boot/grub/menu.lst_backup
sudo gedit /boot/grub/menu.lst
 • Најдете ја оваа секција
...
## password ['--md5'] passwd
# If used in the first section of a menu file, disable all interactive editing
# control (menu entry editor and command-line) and entries protected by the
# command 'lock'
# e.g. password topsecret
#  password --md5 $1$gLhU0/$aW78kHK1QfV3P2b2znUoe/
# password topsecret
...
 • Додадете ја следнава линија под неа
password --md5 $1$ZWnke0$1fzDBVjUcT1Mpdd4u/T961 (encrypted password above)
 • Најдете ја оваа секција
...
title		Ubuntu, kernel 2.6.10-5-386 (recovery mode)
root		(hd0,1)
kernel		/boot/vmlinuz-2.6.10-5-386 root=/dev/hda2 ro single
initrd		/boot/initrd.img-2.6.10-5-386
savedefault
boot
...
 • Заменете ги следниве линии
#title		Ubuntu, kernel 2.6.10-5-386 (recovery mode)
#root		(hd0,1)
#kernel		/boot/vmlinuz-2.6.10-5-386 root=/dev/hda2 ro single
#initrd		/boot/initrd.img-2.6.10-5-386
#savedefault
#boot
 • Зачувај ја изменетата датотека


Како да оневозможите листање на историјата на зададени команди во конзолен мод

rm -f $HOME/.bash_history
touch $HOME/.bash_history
chmod 000 $HOME/.bash_history


Како да го оневозможите Ctrl+Alt+Del да го рестартира компјутерот во конзолен мод

sudo cp /etc/inittab /etc/inittab_backup
sudo gedit /etc/inittab
 • најдете ја следнава линија
...
ca:12345:ctrlaltdel:/sbin/shutdown -t1 -a -r now
...
 • Заменете ја со следнава линија
#ca:12345:ctrlaltdel:/sbin/shutdown -t1 -a -r now
 • Зачувај ја изменетата датотека
sudo telinit q


Како да овозможите прашалник бред отстранување/презапишување на датотеки/папки

sudo cp /etc/bash.bashrc /etc/bash.bashrc_backup
sudo gedit /etc/bash.bashrc
 • Додади ги следниве линии на крајот на датотеката
alias rm='rm -i'
alias cp='cp -i'
alias mv='mv -i'
 • Зачувај ја изменетата датотека


Мод за спасување

Како да добиете root кориснички пристап без најава


Како да ги модифицирам стартните аргументи на кернелот, за да добијам root кориснички пристап

 • Види #Како да го користите овој водич
 • Стартувајте го компјутерот
 • Доколку GRUB менито е скриено, претиснете 'Esc' за да влезете во GRUB менито
 • Доколку е подесена GRUB лозинка, претиснете 'p' за да го одклучите GRUB менито
 • Select
Ubuntu, kernel 2.6.10-5-386
 • Претиснете 'e' за да ги изменувате командите пред стартувањеto
 • Изберете
kernel /boot/vmlinuz-2.6.10-5-386 root=/dev/hda2 ro quiet splash
 • Претиснете 'e' за да ја измените избраната команда во стартната секвенца
 • Додадете "rw init=/bin/bash" на крајот од аргументите
grub edit> kernel /boot/vmlinuz-2.6.10-5-386 root=/dev/hda2 ro quiet splash rw init=/bin/bash
 • Претиснете 'b' за да бутирате


Како да го користам Ubuntu инсталациското CD, за да се здобијам со root кориснички пристап

boot: rescue
 • Следете ги инструкциите на екранот


Како да ја менувам root корисничката/главната лознка доколку ја заборавам

# passwd root
 • Да ја смените главната корисничка лозинка
# passwd system_main_username


Како да ја сменам лозинката на GRUB менито доколку ја заборавам

grub
grub> md5crypt
Password: ****** (ubuntu)
Encrypted: $1$ZWnke0$1fzDBVjUcT1Mpdd4u/T961 (encrypted password)
grub> quit
sudo cp /boot/grub/menu.lst /boot/grub/menu.lst_backup
sudo gedit /boot/grub/menu.lst
 • најдете ја следнава линија
...
password --md5 $1$gLhU0/$aW78kHK1QfV3P2b2znUoe/
...
 • Заменете ја со следнава линија
password --md5 $1$ZWnke0$1fzDBVjUcT1Mpdd4u/T961 (encrypted password above)
 • Зачувај ја изменетата датотека


Како да го вратам GRUB менито после инсталирање на Windows

Претпоставка дека /dev/hda е локацијата на /boot партицијата
# grub-install /dev/hda


Како да го додадам Windows во GRUB менито

Претпоставка дека /dev/hda1 е локацијата на Windows партицијата
sudo cp /boot/grub/menu.lst /boot/grub/menu.lst_backup
sudo gedit /boot/grub/menu.lst
 • Додадете ги следниве линии на крајот на датотеката
title		Microsoft Windows
root		(hd0,0)
savedefault
makeactive
chainloader	+1
 • Зачувај ја изменетата датотека


Како да читам GNU/Linux партиции (ext2, ext3) во Windows машина

ИЛИ


Совети и трикови

Како да го рестартирам GNOME без рестартување на компјутерот

Претиснете 'Ctrl + Alt + Backspace'
или
sudo /etc/init.d/gdm restart


Како да го вклучам Num Lock при стартување на GNOME

sudo apt-get install numlockx
sudo cp /etc/X11/gdm/Init/Default /etc/X11/gdm/Init/Default_backup
sudo gedit /etc/X11/gdm/Init/Default
 • најдете ја следнава линија
...
exit 0
 • Додадете ги следниве линии на неа
if [ -x /usr/bin/numlockx ]; then
 /usr/bin/numlockx on
fi


Како да стартувам програми при најавата во GNOME

Startup Programs Tab -> Add/Edit/Delete


Како да се префрлам во конзолен мод во GNOME

Press 'Ctrl + Alt + F1' (F2 - F6)
 • Да се префрлувате помеѓу конзолите во конзолен мод
Претиснете 'Alt + F1' (F2 - F6)
 • За да се вратите во GNOME мод
Press 'Alt + F7'


Како да оневозможам притискањето Ctrl+Alt+Backspace да го рестартира X во GNOME

sudo cp /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf_backup
sudo gedit /etc/X11/xorg.conf
 • Додадете ги следниве линии на крајот од датотеката
Section "ServerFlags"
	Option		"DontZap"		"yes"
EndSection


Како да овозможам Ctrl+Alt+Del да го отвара System Monitor-от во GNOME(како во Windows)

gconftool-2 -t str --set /apps/metacity/global_keybindings/run_command_9 "<Control><Alt>Delete"
gconftool-2 -t str --set /apps/metacity/keybinding_commands/command_9 "gnome-system-monitor"


Како да ја освежам GNOME работната околина

killall nautilus


Како да го освежам GNOME панелот

killall gnome-panel


Како да додадам икони во панелот? (GNOME)

 • Вообичаено Firefox и Evolution иконите се на панелот.
 • За да додадете повеќе икони
лев клик на иконата од едно од мениата и влечете ја иконата кон панелот (горниот или долниот панел)
-> release left button
Пример на икони да ги ставите во панелот: Terminal, OpenOffice, Домашната папка, Synaptic, Calculator, XMMS
Во основа сите програми што најчесто ги користите.


Како да овозможите автоматско снимање во Gedit и да го оневозможите креирањето на nekoja_datoteka~ датотеките

/ -> apps -> gedit-2 -> preferences -> editor -> save -> create_backup_copy (Unchecked)
/ -> apps -> gedit-2 -> preferences -> editor -> save -> auto_save (Checked)


Како да ги прикажувате сите скриена датотеки/папки во Nautilus

Претиснете 'Ctrl + H'
 • За трајно прикажување на сите скриени датотеки/папки во Nautilus
Edit Менито -> Preferences
Views Tab -> Default View -> Show hidden and backup files (Штиклирано)


Како да ги листате датотеките/папките како root корисник во Nautilius

sudo gedit /usr/share/applications/Nautilus-root.desktop
 • Внеси ги следниве линии во новата датотека
[Desktop Entry]
Name=File Browser (Root)
Comment=Browse the filesystem with the file manager
Exec=gksudo "nautilus --browser %U"
Icon=file-manager
Terminal=false
Type=Application
Categories=Application;System;
Applications -> System Tools -> File Browser (Root) Како да го измените вообичаеното отварање на датотеките во "Open with"

Десен клик на датотеката -> Properties
Open With Tab -> Add
Најдете ја "Отвори со..." програма
Изберете "Отворете со..." програма (Штиклирано)


Како да го смените преферираниот email клиент во Mozilla Thunderbird

Mail Reader Tab -> Default Mail Reader -> Command: mozilla-thunderbird %s


Како да ги отварате датотеките како root корисник преку десно кликнување

gedit $HOME/.gnome2/nautilus-scripts/Open\ as\ root
 • Внеси ги следниве линии во новата датотека:
for uri in $NAUTILUS_SCRIPT_SELECTED_URIS; do
	gksudo "gnome-open $uri" &
done
 • Снимете ја и зачувајте ја изменетата датотека.
chmod +x $HOME/.gnome2/nautilus-scripts/Отвори\ како\ root
 • Десен клик на датотеката -> Scripts -> Отвори како root


Како побрзо да вчитувате веб страни во Mozilla Firefox

Address Bar -> about:config
Filter: ->
network.dns.disableIPv6 -> true
network.http.pipelining -> true
network.http.pipelining.maxrequests -> 8
network.http.proxy.pipelining -> true
 • Рестартирајте го Firefox-отКако да apt-get - лесниот начин (Synaptic)

 1. Settings -> Repositories
 2. Во Installation Media табот, кликнете Add. Има три одделни складишта; Dapper Drake, Security Updates and Updates. Изберете ги сите и штиклирајте го Officially supported, Restricted copyright, Community maintained (Universe) and Non-free (Multiverse). Кликнувајте OK помеќу секое складиште за да ги зачувате промените
 3. СЕга би требало да ги гледате овие три складишта под Channels. Осигурајте се дека Officially supported, Restricted copyright, Community maintained (Universe) и Non-free (Multiverse) се појавуваат под секое складиште
 • Да ги додадете backports и PLF (нови верзии на многу апликации. Неподржани. Може да содржат илегални пакети. Користете ги на сопствен ризик.)
 1. Settings -> Repositories
 2. Кликнете на Add и тогаш Custom
 3. Префрлете ги следниве четри линии во кутијата и кликнете Add Repository, една по една линија:
deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu dapper-backports main restricted universe multiverse
deb-src http://archive.ubuntu.com/ubuntu dapper-backports main restricted universe multiverse
deb http://packages.freecontrib.org/ubuntu/plf breezy free non-free
deb-src http://packages.freecontrib.org/ubuntu/plf breezy free non-free 
 • За да ја освежите листата на познатите паките (еквивалент на apt-get update)
Edit менито -> Reload Package Information
 • Да ги инсталирате сите можни надградби (еквивалент на apt-get upgrade)
Edit Menu -> Mark All Upgrades... -> Default Upgrade
Edit Menu -> Apply Marked Changes
 • За да најдете некој пакет (еквивалент на apt-cache search ime_na_paket)
Edit Menu -> Search... Внесете го името на пакетот
 • За да ги инсталирате избраните пакити (еквивалент на apt-get install ime_na_paket)
Изберете "ime_na_paket"
Package Menu -> Mark for Installation
Edit Menu -> Apply Marked Changes
 • За да отстраните инсталиран пакет (еквивалент на apt-get remove ime_na_paket)
Изберете "ime_na_paket"
Package Menu -> Mark for Removal
Edit Menu -> Apply Marked Changes


Кои пакети се наоѓаат во додатните складишта

 1. DVD подршка (libdvdcss2)
 2. Skype
 3. Sun Java SDK (Software Development Kit) и JRE (Java Runtime Environment)
 4. Opera прелистувач
 5. RealPlayer 10
 6. Win32 binary мултимедијални кодеци


Како да инсталираш/деинсталираш .deb датотеки

sudo dpkg -i package_file.deb
 • Да деинсталираш .deb датотека
sudo dpkg -r package_name


Како да конвертираш .rpm датотеки во .deb датотеки

sudo alien package_file.rpm


Како одеднаш да ги преименувате сите датотеки во директориумот

wget -c http://easylinux.info/uploads/mvb_1.6.tgz
sudo tar zxvf mvb_1.6.tgz -C /usr/share/
sudo chown -R root:root /usr/share/mvb_1.6/
sudo ln -fs /usr/share/mvb_1.6/mvb /usr/bin/mvb
 • Да ги промениш имињата на датотеките во директориумот
mvb NEW_NAME


Како да манипулираш со сите сики во еден директориум

sudo apt-get install imagemagick wget -c http://easylinux.info/uploads/bbips.0.3.2.sh sudo cp bbips.0.3.2.sh /usr/bin/bbips sudo chmod 755 /usr/bin/bbips

 • За манипулирање на сите слики во директориумот од еднаш
bbips


Како да ги подесите System-wide Environment променливите

sudo cp /etc/bash.bashrc /etc/bash.bashrc_backup
sudo gedit /etc/bash.bashrc
 • Додади ги Системските Околински променливи на крајот од датотеката
 • Зачувај ја изменетата датотека


Како да го зачувате излезот од "man" во датотека

man command | col -b > file.txt


Како да го скриете GRUB менито при бутирање

sudo cp /boot/grub/menu.lst /boot/grub/menu.lst_backup
sudo gedit /boot/grub/menu.lst


 • најдете ја следнава линија
...
#hiddenmenu
...
 • Заменете ја со следнава линија
hiddenmenu
 • Зачувај ја изменетата датотека


Како да го измените времето во секунди за GRUB менито при бутирање

sudo cp /boot/grub/menu.lst /boot/grub/menu.lst_backup
sudo gedit /boot/grub/menu.lst
 • најдете ја следнава линија
...
timeout   3
...
 • Заменете ја со следнава линија
timeout   X_seconds
 • Зачувај ја изменетата датотека


Како да го смените вообичаениот оперативен систем при бутирање во GRUB менито

sudo cp /boot/grub/menu.lst /boot/grub/menu.lst_backup
sudo gedit /boot/grub/menu.lst
 • најдете ја следнава линија
...
default   0
...
 • Заменете ја со следнава линија
default   X_sequence
 • Зачувај ја изменетата датотека


Како да прикажете Splash слика за GRUB менито при бутирање

Претпоставено е дека hd0,1 е локацијата на Ubuntu boot партицијата
wget -c http://easylinux.info/uploads/ubuntu.xpm.gz
chmod 644 ubuntu.xpm.gz
sudo mkdir /boot/grub/images
sudo cp ubuntu.xpm.gz /boot/grub/images/
sudo cp /boot/grub/menu.lst /boot/grub/menu.lst_backup
sudo gedit /boot/grub/menu.lst
 • Најди ја следнава секција
# menu.lst - See: grub(8), info grub, update-grub(8)
#   grub-install(8), grub-floppy(8),
#   grub-md5-crypt, /usr/share/doc/grub
#   and /usr/share/doc/grub-doc/.
...
 • Додади ги следниве линии под неа
splashimage (hd0,1)/boot/grub/images/ubuntu.xpm.gz
 • Зачувај ја изменетата датотека


Како да конвертирате Позадина во Splash слика за GRUB менито

Претпоставено е дека wallpaper.png е позадинската слика што треба да биде конвертирана во Splash слика
splashimage.xpm.gz е Splash сликата за GRUB менито
convert -resize 640x480 -colors 14 wallpaper.png splashimage.xpm && gzip splashimage.xpm


Како привремено да ги скокнете сервисите при стартување

Press 'Ctrl + C'


Како трајно да ги овозможите/оневозможите сервисите при стартување


Како да ја чистам содржината на папката /tmp/ при исклучување

sudo cp /etc/init.d/sysklogd /etc/init.d/sysklogd_backup
sudo gedit /etc/init.d/sysklogd
 • Најдете ја оваа секција
...
 stop)
 log_begin_msg "Stopping system log daemon..."
 start-stop-daemon --stop --quiet --oknodo --exec $binpath --pidfile $pidfile
 log_end_msg $?
...
 • Додадете ги следниве линии под неа
 rm -fr /tmp/* /tmp/.??*
 • Зачувај ја изменетата датотека


Како да скролувате горе и доле за да ги видите претходните излези во конзолниот мод

Претисни 'Shift + Page Up'
 • За да скролување надоле
Претисни 'Shift + Page Down'


Како да проверам која верзија на Ubuntu ја користам

cat /etc/issue


Како да подесам автоматска промена на позадината во GNOME

mkdir ~/.backgrounds
cd ~/.backgrounds
wget -c http://easylinux.info/uploads/change_background.py
chmod +x change_background.py
 • За промена на позадината при секое ново стартување
export EDITOR=gedit && crontab -e
 • Додади ги следниве линии на крајот од датотеката
@reboot ~/.backgrounds/change_background.py
За информација околу периодичните процеси види

man 5 crontabКако да додадете шаблони на тастатура за други јазици

 • Види #Како да го користите овој водич
 • Оди System -> Preferences -> Keyboard
 • Изберете шаблон
 • Претисни Add... за да додадеш секундарне шаблон на тастатурата. Поедноставно е да имате два шаблони; максимумот во моментов е четри за Xorg.
 • Избери Layout Options
 • Прошири ја option Group Shift/Lock behaviour
 • Избери ја комбинацијата на тастери со кои ќе се префлуваш помеѓу различни шаблони на тастатурата. Вообичаеното е со притискање на двете Alt копчиња во исто време. Честа алтернатива е Alt+Shift.
 • Претисни Close.
Види #Како да го додадеш аплетот за индикација на тастатурата


Како да го додадеш аплетот за индикација на тастатурата

 • Десен клик на празнен простор на горниот панел. Ќе се појави скокачко мени.
 • Кликнете Add to Panel...
 • Избери Keyboard Indicator (под секцијата Utilities, на крајот)
Аплетот за индикација на тастатурата се појавува на панелот. Вообичаениот јазик треба да биде USA za U.S English.


Како да внесувате extended карактери

 • Додади го шаблонот за тастатурата на US English International (со мртви тастери)
 • Направи го US English International (со мртви тастери) вообичаен шаблон на тастатурата.
Тастерот маркиран како ['"] е сега мртов тастер. Кога ќе го претиснеш, ништ не се случува. Но доколку претиснете некоја самогласка после тоа, се појавува самогласката со акцент.
 • ' + a = á
 • ' + e = é
 • и така натаму i-í, o-ó, y-ý, c-ć, z-ź, n-ń, l-ĺ, u-ú, r-ŕ
 • " + a = ä
 • " + e = ë
 • и така натаму y-ÿ, u-ü, i-ï, o-ö

Слично, ` и a самогласката генерира à, è, ù, ì, ò. Слично, ~ и a самогласката генерира ã, ũ, ĩ, õ, ñ.

За да внесете ' и ", претиснете го RightAlt+' и RightAlt+" соодветно. За да внесете ' и ", може исто така да претиснете '+<space> и "+<space> соодветно.

Има достапно повеќе карактери со заджување на RightAlt претиснато и внесување на карактер:

 • RightAlt+q = ä
 • RightAlt+w = å
 • RightAlt+e = é
 • RightAlt+r = ®
 • RightAlt+t = þ
 • RightAlt+y = ü
 • RightAlt+u = ú
 • RightAlt+i = í
 • RightAlt+o = ó
 • RightAlt+p = ö
 • RightAlt+[ and ] за « and » соодветно.
 • RightAlt+a = á
 • RightAlt+s = ß
 • RightAlt+d = ð
 • RightAlt+l = ø
 • RightAlt+; = ¶
 • RightAlt+: = °
 • RightAlt+z = æ
 • RightAlt+c = ©
 • RightAlt+n = ñ
 • RightAlt+m = µ
 • RightAlt+, = ç
 • RightAlt+/ = ¿
 • RightAlt+1 = ¡
 • RightAlt+2 = ²
 • RightAlt+3 = ³
 • RightAlt+4 = ¤
 • RightAlt+5 = €
 • RightAlt+6 = ¼
 • RightAlt+7 = ½
 • RightAlt+8 = ¾
 • RightAlt+9 = ‘
 • RightAlt+0 = ’
 • RightAlt+- = ¥
 • RightAlt+= = ×
 • RightAlt+! = ¹
 • RightAlt+@, тогаш o = ő (и Ő).
 • RightAlt+#, тогаш a = ā (и Ā). Слично за ēĒ, ūŪ, īĪ, ōŌ.
 • RightAlt+$ = £
 • RightAlt+% =
 • RightAlt+^ =
 • RightAlt+& =
 • RightAlt+*, тогаш a = ą (и Ą). Слично за ęĘ, įĮ.
 • RightAlt+(, тогаш a = ă (и Ă)
 • RightAlt+(, тогаш g = ğ (и Ğ)
 • RightAlt+), тогаш a = å (и Å)
 • RightAlt+_ =
 • RightAlt++ = ÷


Како да го подесите Compose тастерот да внесува специјални карактери

Сега може да внесувате extended карактери со користење на RightWin тастерот , според оваа датотека на подесување на тастатурата. Специфично, линиите кои започнуваат со GDK_Multi_key се оние кои можеме да ги користиме овде. Compose тастерот е всушност GDK_Multi_key.

Некои примери,

 • RightWin + C + = произведува €
 • RightWin + = + C произведува €
 • RightWin + C + O произведува ©
 • RightWin + O + C прозиведува ©
 • RightWin + a + ' произведува á
 • RightWin + a + " произведува ä
 • RightWin + a + ` произведува à
 • RightWin + a + ~ произведува ã
 • RightWin + a + * произведува å
 • RightWin + a + ^ произведува â
 • RightWin + a + > произведува â
 • RightWin + a + , произведува ą
 • RightWin + e + - произведува ē
 • RightWin + S + 1 произведува ¹
 • RightWin + S + 2 произведува ²
 • RightWin + S + 3 произведува ³


Сервери

AntiVirus сервер

Како да инсталираш ClamAV AntiVirus сервер

sudo apt-get install clamav


Како рачно да ја ажурираш базата со вирус дефиниции

sudo freshclam


Како рачно да сканираш датотеки/папки за вируси

sudo clamscan -r /location_of_files_or_folders


Како автоматски да сканираш датотеки/папки за вируси

Автоматско сканирање на папките/датотеките за вируси на полноќ секој ден
* * * * * значи минута час датум месец година
export EDITOR=gedit && sudo crontab -e
 • Додади ја следнава линија на крајот од датотеката
00 00 * * * sudo clamscan -r /location_of_files_or_folders
 • Зачувај ја изменетата датотека


Печатачки сервер (cupsd)

Како да инсталираш cupsd

Cupsd би требало автоматски да се инсталира доколку корисите стандартна инсталација.
 • Види дали постои датотеката "/etc/init.d/cupsys".
 • Во спротивно инсталирајте го рачно со:
sudo apt-get install cupsys*


Како да додадеш печатар

Во GNOME кликни на "System->Administration->Printing. И избери "Add printer". Ќе се стартува "волшебник за додавање на печатар". Следете ги упатствата на екранот.


Како да печатиш на оддалечена Ubuntu машина од друга Ubuntu машина

 • Осигурајте се дека вашиот локален печатар е добро конфигуриран.
 • IP адреса на серверот: 192.168.0.1
 • IP адреса на клиентот: 192.168.0.23
  • Конфигурирање на серверот
sudo cp /etc/cups/cupd.conf /etc/cups/cupd.conf.backup
sudo gedit /etc/cups/cupsd.conf
најди го блокот
<Location />
 ...
 Allow localhost
 ...
</Location>
и додади ја следнава линија во него.
Allow 192.168.0.23
Рестартирај го cups.
sudo /etc/init.d/cupsys restart
  • Конфигурирање на клиентот
sudo cp /etc/cups/client.conf /etc/cups/client.conf.backup
sudo gedit /etc/cups/client.conf
Додади ја следнава линија во датотеката.
ServerName 192.168.0.1
Рестартирај го cups.
sudo /etc/init.d/cupsys restart
Сега пробајте "lpq" и треба да се појави нешто како
vitek@lightfox:~$ lpq
HPLJ6P is ready
no entries


Како да печатам на далечна Ubuntu машина од Windows машина


Самба сервер

Како да инсталираш Samba Server за споделувачки сервиси на датотеки/папки

sudo apt-get install samba
sudo apt-get install smbfs


Како да додадеш/измениш/избришеш мрежни корисници

sudo smbpasswd -a system_username sudo gedit /etc/samba/smbusers

  • Внеси ги следниве линии во новата датотека

system_username = "network username"

  • Зачувај ја изменетата датотека
 • Да изменуваш корисник
sudo smbpasswd -a system_username
 • Да избришеш мрежен корисник
sudo smbpasswd -x system_username


Како да го споделуваш домашната папка со само-за-читање овластувања(Authentication=Yes)

sudo cp /etc/samba/smb.conf /etc/samba/smb.conf_backup
sudo gedit /etc/samba/smb.conf
 • најдете ја следнава линија
...
; security = user
...
 • Заменете ја со следниве линии
 security = user
 username map = /etc/samba/smbusers
sudo testparm
sudo /etc/init.d/samba restart


Како да ги споделувате домашните папки со читај/пишувај овластувања(Authentication=Yes)

sudo cp /etc/samba/smb.conf /etc/samba/smb.conf_backup
sudo gedit /etc/samba/smb.conf
 • најдете ја следнава линија
...
; security = user
...
 • Заменете ја со следниве линии
 security = user
 username map = /etc/samba/smbusers
 • Најдете ја оваа секција
...
# By default, the home directories are exported read-only. Change next
# parameter to 'yes' if you want to be able to write to them.
 writable = no
...
 • Заменете ја со следниве линии
# By default, the home directories are exported read-only. Change next
# parameter to 'yes' if you want to be able to write to them.
 writable = yes
sudo testparm
sudo /etc/init.d/samba restart


Како да споделуваш групни папки со пермисии само за читање (Authentication=Yes)

sudo mkdir /home/group
sudo chmod 777 /home/group/
sudo cp /etc/samba/smb.conf /etc/samba/smb.conf_backup
sudo gedit /etc/samba/smb.conf
 • најдете ја следнава линија
...
; security = user
...
 • Замени ја со следниве линии
 security = user
 username map = /etc/samba/smbusers
 • Додади ги следниве линии на крајот на датотеката
[Group]
 comment = Group Folder
 path = /home/group
 public = yes
 writable = no
 valid users = system_username1 system_username2
 create mask = 0700
 directory mask = 0700
 force user = nobody
 force group = nogroup
sudo testparm
sudo /etc/init.d/samba restart


Како да споделуваш групни папки со читај/запишува овластувања (Authentication=Yes)

sudo mkdir /home/group
sudo chmod 777 /home/group/
sudo cp /etc/samba/smb.conf /etc/samba/smb.conf_backup
sudo gedit /etc/samba/smb.conf
 • најдете ја следнава линија
...
; security = user
...
 • Замени ја со следниве линии
 security = user
 username map = /etc/samba/smbusers
 • Додади ги следниве линии на крајот на датотеката
[Group]
 comment = Group Folder
 path = /home/group
 public = yes
 writable = yes
 valid users = system_username1 system_username2
 create mask = 0700
 directory mask = 0700
 force user = nobody
 force group = nogroup
sudo testparm
sudo /etc/init.d/samba restart


Како да ги споделуваш јавните папки со овластувања само за читање (Authentication=Yes)

sudo mkdir /home/public
sudo chmod 777 /home/public/
sudo cp /etc/samba/smb.conf /etc/samba/smb.conf_backup
sudo gedit /etc/samba/smb.conf
 • најдете ја следнава линија
...
; security = user
...
 • Замени ја со следниве линии
 security = user 
 username map = /etc/samba/smbusers
 • Додади ги следниве линии на крајот на датотеката
[public]
 comment = Public Folder
 path = /home/public
 public = yes
 writable = no
 create mask = 0777
 directory mask = 0777
 force user = nobody
 force group = nogroup
sudo testparm
sudo /etc/init.d/samba restart


Како да споделуваш јавни папки со читај/запиши овластувања (Authentication=Yes)

sudo mkdir /home/public
sudo chmod 777 /home/public/
sudo cp /etc/samba/smb.conf /etc/samba/smb.conf_backup
sudo gedit /etc/samba/smb.conf
 • најдете ја следнава линија
...
; security = user
...
 • Замени ја со следниве линии
 security = user
 username map = /etc/samba/smbusers
 • Додади ги следниве линии на крајот на датотеката
[public]
 comment = Public Folder
 path = /home/public
 public = yes
 writable = yes
 create mask = 0777
 directory mask = 0777
 force user = nobody 
 force group = nogroup
sudo testparm
sudo /etc/init.d/samba restart


Како да ги споделуваш јавните папки со овластувања само за читање (Authentication=No)

sudo mkdir /home/public
sudo chmod 777 /home/public/
sudo cp /etc/samba/smb.conf /etc/samba/smb.conf_backup
sudo gedit /etc/samba/smb.conf
 • најдете ја следнава линија
...
; security = user
...
 • Заменете ја со следнава линија
 security = share
 • Додади ги следниве линии на крајот на датотеката
[public]
 comment = Public Folder
 path = /home/public
 public = yes
 writable = no
 create mask = 0777
 directory mask = 0777
 force user = nobody
 force group = nogroup
 • Зачувај ја изменетата датотека
sudo testparm
sudo /etc/init.d/samba restart


Како да споделуваш јавни папки со читај/запиши овластувања (Authentication=No)

sudo mkdir /home/public
sudo chmod 777 /home/public/
sudo cp /etc/samba/smb.conf /etc/samba/smb.conf_backup
sudo gedit /etc/samba/smb.conf
 • најдете ја следнава линија
...
; security = user
...
 • Заменете ја со следнава линија
 security = share
 • Додади ги следниве линии на крајот на датотеката
[public]
 comment = Public Folder
 path = /home/public
 public = yes
 writable = yes
 create mask = 0777
 directory mask = 0777
 force user = nobody
 force group = nogroup
 • Зачувај ја изменетата датотека
sudo testparm
sudo /etc/init.d/samba restart


Како да печатиш на далечна Ubuntu машина преку самба

 • Осигурај се дека Ubuntu печатарите се правилно конфигурирани.
 • Види #Print Server (cupsd)
sudo cp /etc/samba/smb.conf /etc/samba/smb.conf.backup
gedit /etc/samba/smb.conf
Најди ги следниве линии
# printing = cups
# printcap name = cups
и одкоментирајте ги.
printing = cups
printcap name = cups
Рестартирај го cups серверот
sudo /etc/init.d/cupsys restart
Сега печатарите на твојата Ubuntu машина треба да бидат достапни преку самба.


SSH Server

Како да инсталираш SSH сервер со сервис за далеча администрација

sudo apt-get install ssh


Како да SSH во далечна Ubuntu машина

Претпоставка дека далечната Ubuntu машина има инсталирано SSH сервис
Види #Како да инсталираш SSH сервер со сервис за далеча администрација
Далечна Ubuntu машина: 192.168.0.1
ssh username@192.168.0.1


Како да копираш датотеки/папки од далечна Ubuntu машина на локална машина(scp)

Претпоставка дека далечната Ubuntu машина има инсталирано SSH сервис
Види #Како да инсталираш SSH сервер со сервис за далеча администрација
Далечна Ubuntu машина: 192.168.0.1
Локација на далечните датотеки/папки: /home/username/remotefile.txt
Локација даде што треба да се снимат датотеките/папките: . (моментална позиција)
scp -r username@192.168.0.1:/home/username/remotefile.txt .


Како да копираш датотеки/папки од локална машина на далечна Ubuntu машина(scp)

Претпоставка дека далечната Ubuntu машина има инсталирано SSH сервис
Види #Како да инсталираш SSH сервер со сервис за далеча администрација
Локација локалните датотеки/папки: localfile.txt
Далечна Ubuntu машина: 192.168.0.1
Локација даде што треба да се снимат датотеките/папките на далечната машина: /home/username/
scp -r localfile.txt username@192.168.0.1:/home/username/


Како да копираш датотеки/папки од далечна Ubuntu машина на локална машина(rsync)

e.g. Претпоставка дека далечната Ubuntu машина има инсталирано SSH сервис
Read #Како да инсталираш SSH сервер со сервис за далеча администрација
Далечна Ubuntu машина: 192.168.0.1
Локација на далечните датотеки/папки: /home/username/remotefile.txt
Локација даде што треба да се снимат датотеките/папките: . (моментална позиција)
rsync -v -u -a --delete --rsh=ssh --stats username@192.168.0.1:/home/username/remotefile.txt .


Како да копираш датотеки/папки од локална машина на оддалечена Ubuntu машина(rsync)

Претпоставка дека далечната Ubuntu машина има инсталирано SSH сервис
Види #Како да инсталираш SSH сервер со сервис за далеча администрација
Локација локалните датотеки/папки: localfile.txt
Далечна Ubuntu машина: 192.168.0.1
Локација даде што треба да се снимат датотеките/папките на далечната машина: /home/username/


rsync -v -u -a --delete --rsh=ssh --stats localfile.txt username@192.168.0.1:/home/username/


Како да монтирате далечна папка на локална Ubuntu машина (sshfs)

Претпоставка дека далечната Ubuntu машина има инсталирано SSH сервис
Види #Како да инсталираш SSH сервер со сервис за далеча администрација
Далечна машина: 192.168.0.1
Локација на папката на далечната машина: /media/music
 • Инсталирај sshfs
sudo apt-get install sshfs
 • Вчитај го кернелскиот драјвер за sshfs
sudo modprobe fuse
 • За постојано користење додади 'fuse' на крајот од /etc/modules
sudo gedit /etc/modules
 • Приклучи се на 'fuse' корисничката група
sudo adduser your_user_name fuse
 • Креирај локална точка за монтирање на твојот домашен директориум
mkdir ~/remote_music
 • Монтирај ја далечната папка во ~/remote_music
sshfs 192.168.0.1:/meida/music ~/remote_music


Како да SSH во далечна Ubuntu машина преку Windows машина

Претпоставка дека далечната Ubuntu машина има инсталирано SSH сервис
Види #Како да инсталираш SSH сервер со сервис за далеча администрацијаКако да копираш датотеки/папки од/во далечна ubuntu машина преку Windows машина

Претпоставка дека далечната Ubuntu машина има инсталирано SSH сервис
Види #Како да инсталираш SSH сервер со сервис за далеча администрација


Како да го ограничите бројот на корисничките сметки што може да се поврзат далечно преку ssh

доколку го овозможите SSH серверот, тогаш секој корисник со валидна сметка може да се далечно да се поврзи
Ова може да води до сигурносни ризици, бидејќи постојат далечни алатки за кракување на лозинките што
ги пробуваат често користените парови корисничко име/лозинка.
 • Чувајте резервна копија на конфигурациската датотека на ssh серверот со
sudo cp /etc/ssh/sshd_config /etc/ssh/sshd_config.ORIGINAL
 • Измени ја конфигурациската датотека
sudo gedit /etc/ssh/sshd_config
 • Смени го параметарот PermitRootLogin од yes на no. Супер корисникот не смее да се конектира дирекно од далечната
 • Додади го параметарот AllowUsers и специфицирај ги корисничките имиња(одделени со празно место) што можат да се поврзат далечно.
 • Може да користите и DenyUsers за фин избор на корисниците.
 • Доколку го овозможувате openssh серверот и немате намера за сега да овозможите далечни поврзувања, може да додадете AllowUsers nosuchuserhere за да оневозможите било кој да се поврзе.


DHCP сервер

Како да инсталираш DHCP сервер за автоматско назначување на IP

Претпоставено е дека "eth0" е интерфејсот за мрежната картичка
Опсег на IP адреси: 192.168.0.100 to 192.168.0.200
Subnet маска: 255.255.255.0
DNS сервери: 202.188.0.133, 202.188.1.5
Домени: tm.net.my
Gateway Address: 192.168.0.1
sudo apt-get install dhcp3-server
sudo cp /etc/default/dhcp3-server /etc/default/dhcp3-server_backup
sudo gedit /etc/default/dhcp3-server
 • најдете ја следнава линија
...
INTERFACES=""
 • Заменете ја со следнава линија
INTERFACES="eth0"
 • Зачувај ја изменетата датотека
sudo cp /etc/dhcp3/dhcpd.conf /etc/dhcp3/dhcpd.conf_backup
sudo gedit /etc/dhcp3/dhcpd.conf
 • Најди ја оваа секицја
...
# option definitions common to all supported networks...
option domain-name "example.org";
option domain-name-servers ns1.example.org, ns2.example.org;
default-lease-time 600;
max-lease-time 7200;
...
 • Замени ја со следниве линии
# option definitions common to all supported networks...
#option domain-name "example.org";
#option domain-name-servers ns1.example.org, ns2.example.org;
#default-lease-time 600;
#max-lease-time 7200;
 • Најди ја оваа секицја
...
# A slightly different configuration for an internal subnet.
#subnet 10.5.5.0 netmask 255.255.255.224 {
# range 10.5.5.26 10.5.5.30;
# option domain-name-servers ns1.internal.example.org;
# option domain-name "internal.example.org";
# option routers 10.5.5.1;
# option broadcast-address 10.5.5.31;
# default-lease-time 600;
# max-lease-time 7200;
#}
...
 • Замени ја со следниве линии
# A slightly different configuration for an internal subnet.
subnet 192.168.0.0 netmask 255.255.255.0 {
 range 192.168.0.100 192.168.0.200;
 option domain-name-servers 202.188.0.133, 202.188.1.5;
 option domain-name "tm.net.my";
 option routers 192.168.0.1;
 option broadcast-address 192.168.0.255;
 default-lease-time 600;
 max-lease-time 7200;
}
 • Зачувај ја изменетата датотека
sudo /etc/init.d/dhcp3-server restart


Сервер за база на податоци

Како да инсталираш MYSQL сервер за база на податоци

sudo apt-get install mysql-server
mysqladmin -u root password db_user_password


Како да инсталираш MYSQL Administrator

sudo apt-get install mysql-admin


Apache HTTP сервер

Како да инсталираш Apache HTTP сервер HTTP (Web) сервер сервис

sudo apt-get install apache2


Како да инсталираш PHP за Apache HTTP сервер

sudo apt-get install php4
sudo /etc/init.d/apache2 restart
sudo gedit /var/www/testphp.php
 • Внеси ги следнава линија во нова датотека
<?php phpinfo(); ?>


Како да инсталираш MYSQL за Apache HTTP Server

sudo apt-get install libapache2-mod-auth-mysql
sudo apt-get install php4-mysql
sudo /etc/init.d/apache2 restart

Како да мапираш URL-а на фолдери надвор од /var/www/

sudo gedit /etc/apache2/conf.d/alias
 • Внеси ги следниве линии во новата датотека
Alias /URL-path /location_of_folder/
<Directory /location_of_folder/>
 Options Indexes FollowSymLinks
 AllowOverride All
 Order allow,deny
 Allow from all
</Directory>
 • Зачувај ја изменетата датотека
sudo /etc/init.d/apache2 restart


Како да го смениш вообичаениот број на портата за Apache HTTP серверот

Претпоставка дека бројот на портата е 78
sudo cp /etc/apache2/ports.conf /etc/apache2/ports.conf_backup
sudo gedit /etc/apache2/ports.conf
 • најдете ја следнава линија
Listen 80
 • Заменете ја со следнава линија
Listen 78
 • Зачувај ја изменетата датотека
sudo /etc/init.d/apache2 restart


Како да парсираш RSS во PHP за Apache HTTP сервер

Претпоставка дека RSS е DistroWatch.com - News
wget -c http://easylinux.info/uploads/magpierss-0.71.1.tar.gz
sudo mkdir /var/www/feeds
sudo tar zxvf magpierss-0.71.1.tar.gz -C /var/www/feeds/
sudo mv /var/www/feeds/magpierss-0.71.1/* /var/www/feeds/
sudo rm -fr /var/www/feeds/magpierss-0.71.1/
sudo chown -R www-data:root /var/www/feeds/
sudo gedit /var/www/feeds/index.php
 • Внеси ги следниве линии во новата датотека
 <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">
 
 <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" lang="en" xml:lang="en">
 
 <head>
 
 <title>DistroWatch.com - News</title>
 
 <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1"/>
 
 <style type="text/css">
 /*<![CDATA[*/
 /* 
 DEFAULT TAG STYLES
 */
 
 body {
 background: #ffffff;
 margin-left: 20px;
 font-family: bitstream vera sans,sans-serif;
 font-size: 9pt;
 }
 
 h1 {
 font-family: luxi sans,sans-serif;
 font-size: 15pt;
 }
 
 /*]]>*/
 </style>
 
 </head>
  
 <body>
 
 <?php
 
 require_once 'rss_fetch.inc';
 error_reporting(E_ERROR);
 
 $url = 'http://distrowatch.com/news/dw.xml';
 $rss = fetch_rss($url);
 
 if ($rss) {
 
 echo "<h1>";
 echo "<a href=$url>", $rss->channel[title], "</a><br/>";
 echo "</h1>";
 
 foreach ($rss->items as $item ) {
  $url = $item[link];
  $title = $item[title];
  $description = $item[description];
  echo "<li>";
  echo "<b>Topic:</b> <a href=$url><b><u>$title</u></b></a><br/><br/>";
  echo "$description<br/><br/>";
  echo "</li>";
 }
 
 } 
 else {
 echo "<a href=$url>", $url, "</a> - Server Down!<br/>";
 }
 
 ?>
 
 </body>
 
 </html>


FTP сервер

Како да инсталираш FTP сервер за сервис за пренос на податоци

sudo apt-get install proftpd


Како да конфигурирам FTP корисникот да биде затворен во нивниот домешен директориум

sudo cp /etc/proftpd.conf /etc/proftpd.conf_backup
sudo gedit /etc/proftpd.conf
 • Најди ја оваа секицја
...
DenyFilter      \*.*/
...
 • Додади ја следнава линија под неа
DefaultRoot      ~
 • Зачувај ја изменетата датотека
sudo /etc/init.d/proftpd restart


Како да го конфигурираш FTP серверот да дозволува анонимни FTP корисници да имаат можност за читање

sudo cp /etc/proftpd.conf /etc/proftpd.conf_backup
sudo gedit /etc/proftpd.conf
 • Додади ги следниве линии на крајот на датотеката
<Anonymous ~ftp>
 User      ftp
 Group      nogroup
 UserAlias     anonymous ftp
 DirFakeUser on ftp
 DirFakeGroup on ftp
 RequireValidShell   off
 MaxClients     10
 DisplayLogin    welcome.msg
 DisplayFirstChdir   .message
 <Directory *>
 <Limit WRITE>
  DenyAll
 </Limit>
 </Directory>
</Anonymous>
 • Зачувај ја изменетата датотека
sudo /etc/init.d/proftpd restart


Како да го конфигурираш FTP серверот да дозволува анонимни FTP корисници да имаат можност за читање/запишување

sudo cp /etc/proftpd.conf /etc/proftpd.conf_backup
sudo gedit /etc/proftpd.conf
 • Додади ги следниве линии на крајот на датотеката
<Anonymous ~ftp>
 User      ftp
 Group      nogroup
 UserAlias     anonymous ftp
 DirFakeUser on ftp
 DirFakeGroup on ftp
 RequireValidShell   off
 MaxClients     10
 DisplayLogin    welcome.msg
 DisplayFirstChdir   .message
</Anonymous>
 • Зачувај ја изменетата датотека
sudo /etc/init.d/proftpd restart


Како да мапираш анонимен FTP корисник кон фолдери надвор од /home/ftp/

sudo cp /etc/proftpd.conf /etc/proftpd.conf_backup
sudo gedit /etc/proftpd.conf
 • Додади ги следниве линии на крајот на датотеката
<Anonymous /location_of_folder/>
 User      ftp
 Group      nogroup
 UserAlias     anonymous ftp
 DirFakeUser on ftp
 DirFakeGroup on ftp
 RequireValidShell   off
 MaxClients     10
 DisplayLogin    welcome.msg
 DisplayFirstChdir   .message
 <Directory *>
 <Limit WRITE>
  DenyAll
 </Limit>
 </Directory>
</Anonymous>
 • Зачувај ја изменетата датотека
sudo /etc/init.d/proftpd restart


Како да го смениш вообичаениот број на портот за FTP серверот

Претпоставка дека новиот број на портот е 77
sudo cp /etc/proftpd.conf /etc/proftpd.conf_backup
sudo gedit /etc/proftpd.conf
 • најдете ја следнава линија
Port       21
 • Заменете ја со следнава линија
Port       77
 • Зачувај ја изменетата датотека
sudo /etc/init.d/proftpd restart


Како да се поверзете преку ftp во далечна Ubuntu машина преку Windows машина

e.g. Assumed that remote Ubuntu machine have installed FTP Server service
Read #Како да инсталираш FTP сервер за сервис за пренос на податоци
 • Превземи го FileZilla: овде


Streaming Media Server

Како да инсталираш GNUMP3d за Streaming Media Server сервис

/var/music/ директоримот каде што се содржани мултимедиајлните датотеки
sudo apt-get install gnump3d


Како да го смениш вообичаениот директориум што ги содржи мултимедијалните датотеки за GNUMP3d

Претпоставено е дека новиот директориум што ги содржи мултимедијалните датотеки е /home/music/
sudo cp /etc/gnump3d/gnump3d.conf /etc/gnump3d/gnump3d.conf_backup
sudo gedit /etc/gnump3d/gnump3d.conf
 • најдете ја следнава линија
root = /var/music
 • Заменете ја со следнава линија
root = /home/music
 • најдете ја следнава линија
user = gnump3d
 • Заменете ја со следнава линија
user = root
 • Зачувај ја изменетата датотека
sudo /etc/init.d/gnump3d restart


Како да го смениш вообичаенито број на портата за GNUMP3d

Претпоставено е дека новиот број на портата е 7878
sudo cp /etc/gnump3d/gnump3d.conf /etc/gnump3d/gnump3d.conf_backup
sudo gedit /etc/gnump3d/gnump3d.conf
 • најдете ја следнава линија
port = 8888
 • Заменете ја со следнава линија
port = 7878
 • Зачувај ја изменетата датотека
sudo /etc/init.d/gnump3d restart


Сервер за галерија на слики

Како да инсталираш Галерија за сервис за галерија на слики

sudo apt-get install gallery (кога ќе бидете прашани дали да го рестартирате Apache, изберете No(Не) или Cancel(Откажи))
sudo apt-get install imagemagick
sudo apt-get install jhead
sudo apt-get install libjpeg-progs
sudo /etc/init.d/apache2 restart
sudo sh /usr/share/gallery/configure.sh
Gallery Configuration Wizard: Step 1
Next Step ->
Gallery Configuration Wizard: Step 2
General settings Tab ->
Admin password: Specify the password

Locations and URLs Tab ->
Album directory: /var/www/albums/
Temporary directory: /tmp/
Gallery URL: http://localhost/gallery
Albums URL: http://localhost/albums
Next Step -->
Gallery Configuration Wizard: Step 3
Next Step -->
Gallery Configuration Wizard: Step 4
Save Config ->


Како да ја конфигурирам галеријата за да биде достапна преку интернет(Име на хост или фиксна IP адреса) или Lan(фиксна IP адреса)

Претпоставка дека мрежата и интернет врските се конфигурирани правилно
Интернетот (Име на хост или фиксна IP адреса) или LAN (фиксна IP адреса): http://www.url.com
sudo cp /etc/gallery/config.php /etc/gallery/config.php_backup
sudo gedit /etc/gallery/config.php
 • Најди ја оваа секицја
...
$gallery->app->photoAlbumURL = "http://localhost/gallery";
$gallery->app->albumDirURL = "http://localhost/albums";
...
 • Замени ја со следниве линии
$gallery->app->photoAlbumURL = "http://www.url.com/gallery";
$gallery->app->albumDirURL = "http://www.url.com/albums";


Како да ја конфигурирате Галеријата да биде достапна преку LAN (динамичка IP адреса)

Претпоставено е дека мрежните врски се конфигурирани правилно
LAN (динамичка IP): 192.168.0.1
sudo cp /etc/gallery/config.php /etc/gallery/config.php_backup
sudo gedit /etc/gallery/config.php
 • Најди ја оваа секицја
...
$gallery->app->photoAlbumURL = "http://localhost/gallery";
$gallery->app->albumDirURL = "http://localhost/albums";
...
 • Замени ја со следниве линии
$gallery->app->photoAlbumURL = "/gallery";
$gallery->app->albumDirURL = "/albums";


Како да направите резерва/да ги повратите податоците од галеријата

sudo tar zcvf gallery.tgz /var/www/albums/ /etc/gallery/
 • Повраќајње на податоците на галеријата
sudo tar zxvf gallery.tgz -C /


Решавање на проблеми

Конфигурирање на мрежните интервејси... (се чека многу време за вчитување)


Синхронизирање на часовникот со ntp.ubuntulinux.org... (се чека многу време за вчитување)

service_name = ntpdate


Како да оневозможите ресетирање на системското време/датум на UTC(GMT)

sudo cp /etc/default/rcS /etc/default/rcS_backup
sudo gedit /etc/default/rcS
 • најдете ја следнава линија
...
UTC=yes
...
 • Заменете ја со следнава линија
UTC=no
 • Зачувај ја изменетата датотека
 • System -> Administration -> Time and Date
Наместете го правилното време/датум
sudo /etc/init.d/hwclock.sh restart


Како да го конфигурирате звукот да работи правилно под GNOME

sudo killall esd
sudo cp /etc/esound/esd.conf /etc/esound/esd.conf_backup
sudo gedit /etc/esound/esd.conf
 • Најди ја оваа секицја
...
auto_spawn=0
spawn_options=-terminate -nobeeps -as 5
...
 • Замени ја со следниве линии
auto_spawn=1
spawn_options=-terminate -nobeeps -as 2 -d default
 • Зачувај ја изменетата датотека
sudo apt-get install libesd-alsa0
sudo gedit /etc/asound.conf
 • Внеси ги следниве линии во новата датотека
pcm.card0 {
type hw
card 0
}

pcm.!default {
type plug
slave.pcm "dmixer"
} 

pcm.dmixer {
type dmix
ipc_key 1025
slave {
pcm "hw:0,0"
period_time 0
period_size 2048
buffer_size 32768
rate 48000
} 
bindings {
0 0
1 1
}
}
 • Зачувај ја изменетата датотека
sudo ln -fs /usr/lib/libesd.so.0 /usr/lib/libesd.so.1
System -> Preferences -> Sound
Sound preferences
General Tab -> Sounds for events (Нештиклирано)
 • Зачувај ги и затвори ги сите отворени апликации и рестартирај ја машината


Како насилно да го испразните Ѓубрето(Trash) во гноме

sudo rm -fr $HOME/.Trash/


Како да ги отстраните дупликат мениата во GNOME

rm -f $HOME/.config/menus/applications.menu


Како да го освежиш Места(Places) менито во GNOME (доколку монтираните медиуми во /media/ во /etc/fstab не се прикажуваат)

sudo /etc/init.d/dbus-1 restart