Лугоп

Од Сподели wiki
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Што е Лугоп ?

Лугоп од Прилеп, групата на корисници на GNU/Linux, е формирана на 4 март 2007 година од страна на Кирил Димески. Лугоп постои заради помош на корисниците на GNU/Linux оперативниот систем во градот и пошироко. Името Лугоп доаѓа од англиските зборови GNU/Linux User Group of Prilep. Групата сеуште е млада и се надеваме на успешна работа.

Ние сме..

Млади активисти, ученици во средно училиште. Во групата карактеристично е тоа што, координаторот има 17 години, најмладиот член има 15, а најстариот член има 37 години.

Простории

Лугоп располага со сопствени простории на улица Кузман Јосифоски бр.118 во Прилеп, во центарот на градот. Просторијата е опремена со 1 десктоп компјутер на коj е инсталиран GNU/Linux оперативниот систем. На компјутерoт има инсталирано GNU/Linux Ubuntu 8.04

Зошто го правиме баш ова?

Лугоп е формирана да помага, да шири слобода, да развива, да доработува, да соработува, да преговара, да одговара........ повеќе одговори.... на dkire@taratur.com

Нашите цели се..

Да им помагаме на корисниците на слободен софтвер, првенствено на корисниците на GNU/Linux. Да им овозможиме пристап до слободен софтвер и GNU/Linux на корисниците кои сакаат, а неможат да го најдат. Да го спроведеме GNU/Linux како наставна тема по предметот информатика, во образовните процеси.

Проекти

Лугоп досега има реализирано неколку проекти :

  • „GNU/Linux во училиштата“ - кампања која е спроведена во две средни училишта во Прилеп, од

септември се очекуваат исти такви презентации во сите училишта (средни и основни) во Прилеп и во основните училишта во прилепските села (Обршани и Пашино Рувци)

  • „GNU/Linux и НВОи“ - проект кој му овозможува на сите НВОи пристап до GNU/Linux и слободен

софтвер.

  • „GNU/Linux поплава“ - мала активност во склоп на проектот „Што е GNU/Linux“ со која беа разделени дистрибуции на 20 учесници на семинар организиран од Х.Е.Р.А во Маврово
  • „Што е GNU/Linux“ - проект кој е започнат од 1 јули 2007 и ќе заврши со презентација на 23 јули оваа година пред 30 НВОи во центарот за поддршка на НВО во Прилеп ( во рамките на проектот се вклучени делење на ЦД-ња со GNU/Linux и пристап на жителите на Прилеп до GNU/Linux во просториите на соработникот на LugoP, НВО „Скорпион“ ).
  • „15 семптември, Ден на слободен софтвер“ - ден на слободен софтвер на светско ниво
  • „GNU/Linux, мојот пријател“ - кампања за инсталирање на GNU/Linux во училиштата
  • „OLPC во Прилеп“ - презентации за зелениот лаптоп во Прилеп (2 и 3 декември)
  • „GNU/Linux како алтернатива“ - 4 дневен семинар (еден ден продолживме со семинарот)
  • „Отворени формати, ДА или ДА“ - настан на отворено, со делење на флаери низ прилепската чаршија
  • "Document Freedom Day 2008" - претставување на отворените формати

Врски

Официјален сајт на групата

Блог на координаторот

Лугола

Слободен софтвер Македонија

Македонски GNU/Linux портал

Македонски GNU/Linux планетариум

Веб сајт за информации за отворените формати