APT

Од Сподели wiki
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

APT или Advanced Packaging Tool претставува систем за справување со пакети имплементиран во оперативниот систем Debian Linux. Со оваа алатка се поедноставува процесот за инсталација и конфигурирање на софтвер за Unix-оидни платформи, како и процесот на разрешување на зависности на одреден софтверски пакет. APT првенствено е изграден како интерфејс за dpkg, алатка за инсталација, конфигурирање и отстранување на Deb пакети.

Автоматизирани процеси за инсталирање, надоградување и отстранување на пакети, како и напредно решавање на зависности се прави со алатката apt-get.

Исто така постојат изменети верзии на APT за работа со Rpm пакети преку алатката apt-rpm, како и за некои други платформи како на пример Mac OS X.

Врски

Apt-get неофицијални магацини

Apt Howto