KDE

Од Сподели wiki
Преработка од 17:30, 29 јануари 2011; направена од Admin (разговор | придонеси) (25 ревизии: initial)
(разл) ← Претходна преработка | Последна преработка (разл) | Следна преработка → (разл)
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

KDE - KDE Desktop Envirionment, е слободна графичка работна околина базирана врз тулкитот Qt од Trolltech. Може да работи на секој Unixoid, како GNU/Linux, BSD, Solaris, а во последно време со користење на дополнителни библиотеки и на оперативниот систем Windows.

KDE 4.1.1 на македонски јазик

Заедно со KDE стандардно доаѓаат развојната средина KDevelop, канцеларискиот пакет KOffice, и останати помошни апликации, игри, уредувачи, теми за изглед, икони, фонтови и сѐ друго што ѝ е потребно на една работна околина за нормална работа. Слободата ви дава за право да го приспособите на вашите потреби и да го направите да изгледа онака како што вие би сакале.

Оригиналното име на KDE доаѓа од фразата Cool Desktop Envirionment, но со оглед на тоа што CDE во тој период беше веќе регистрирана кратенка за Common Desktop Envirionment, се премина кон зборот Kool и кратенката KDE.

Маскота на проектот е зелениот змеј Konqi.

Кратка историја

Проектот KDE е започнат во 1996 година од студентот Матијас Етрих на Универзитетот во Тибинген. KDE дојде како потреба при изработката на графички интерфејс за Tex. Иницијатор на проектот беше тоа што девојката на Етрих не можела да ги користи дотогаш познатите работни околини. Поддршка за остварување на својата идеја, Матијас Етрих најде во тулкитот Qt на Trolltech. Големиот број на оваа работна околина овозможија брзо созревање на проектот како и користење од страна на најголемите GNU/Linux дистрибуции во светот како примарна работна околина.

Ажурирања и излегување на нови верзии на KDE се предвремено определени и се одликуваат со строга точност на излегување.

Како е организирана заедницата на KDE

Голем број волонтери од светот работат на подобрување и развивање на нови софтвери за KDE. Некои од гигантските софтверски компании како Новел, Тролтек или Мандрива, вложуваат средства за поддршка на овој проект, со што програмерите кои работат на KDE проектите добиваат финансиски надомест за својата работа.

Од друга страна тука е големата заедница на корисници кои секојдневно пријавуваат грешки, поправаат тековни грешки или изработуваат свои „надворешни апликации“ (што не се дел од KDE).

Веб-портал со вакви апликации е KDE Apps.

Најпознати апликации

  • Amarok - мултимедијална аудио апликација
  • Kaffeine - мултимедијална аудио/видео апликација
  • K3b - апликација за снимање/копирање ЦД и ДВД формати
  • Digikam - апликација за преглед и манипулација на фото галерии
  • KOffice - канцелариски пакет за KDE
  • KDevelop - Равојна средина за голем број програмски јазици